Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

IBIA i BIMCO udružuju snage za saradnju na izazovima goriva i pomorstva

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

IBIA i BIMCO potpisali su Memorandum o razumijevanju (MoU) kako bi sarađivali na nekim od monumentalnih izazova i prilika unutar oblasti bunkera, morske energije i pomorskih sektora, te pomogli u olakšavanju napora za dekarbonizaciju brodarstva.

Strane su se složile da iskoriste svoje stručnosti i resurse za razvoj inovativnih rješenja i inicijativa koje će olakšati prelazak na čistija goriva i efikasne i održive pomorske prakse.

Partnerstvo MoU će se fokusirati na rješavanje sljedećih ključnih oblasti:

Istraživanje i razvoj: Saradnja na inicijativama za istraživanje, studijama i projektima relevantnim za industriju bunkera/morske energije i pomorski sektor.

Dijeljenje informacija: Razmjena relevantnih informacija, publikacija i podataka koji mogu biti korisni članovima obije organizacije.

Obuka i obrazovanje: Istraživanje mogućnosti za zajedničke obrazovne programe, seminare i obrazovne inicijative kako bi se poboljšalo znanje i vještine profesionalaca u pomorstvu i industriji bunkera/morske energije.

Uticaj: Zajednički rad na rješavanju zajedničkih problema i izazova sa kojima se industrija suočava.

“Ovo partnerstvo između IBIA-e i BIMCO-a predstavlja važan korak ka rješavanju hitnog izazova dekarbonizacije u brodarskoj industriji. Saradnja naglašava kolektivnu posvećenost industrije navigaciji ka zelenijoj budućnosti za pomorske operacije.” – izjavio je Alexander Prokopakis, izvršni direktor IBIA-e komentarišući MoU.

David Lusli, generalni sekretar i izvršni direktor BIMCO-a, rekao je da, dok rade ka kontrolnim tačkama i ciljevima ažurirane strategije GHG-a IMO-a, ključno će biti raditi u svim sektorima koji utiču i podržavaju dekarbonizaciju brodarstva.

Izvor: bimco.org

Podijeli vijest:

Leave a Reply