Skip to main content
search
KarijeraVijesti

ICS pokreće mjere za okončanje zlostavljanja i maltretiranja na moru

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

International Chamber of Shipping – ICS pokrenula je set “Industrijskih principa za uspostavljanje efikasnih mjera za borbu i eliminaciju zlostavljanja i maltretiranja u pomorskom sektoru”.

Principi su objavljeni na osnovu izvještaja ILO-a, uz podršku Lloyd’s Register Foundation (LRF) i Gallup – o iskustvima nasilja i zlostavljanja na radu. Prva ovakva globalna anketa i analiza koristila je uvide 74,364 ispitanika zaposlenih u različitim sektorima u 121 zemlji i teritoriji.

Anketa je otkrila da jedna od pet osoba (gotovo 23%) na poslu doživljava nasilje i zlostavljanje, bilo da je riječ o fizičkom, psihološkom ili seksualnom nasilju.

Politike kompanija i dopunske mjere za uspješnu borbu protiv zlostavljanja i maltretiranja u pomorskom sektoru trebaju biti usmjerene na sljedeće osnovne principe:

 1. Budite vođeni podacima (npr., anketirajte zaposlene na brodu i na kopnu).
 2. Njegujte kulturu inkluzije i raznolikosti.
 3. Podržavajte sve kulturne pozadine, rase, religije i vjere.
 4. Tretirajte pritužbe na zlostavljanje ili maltretiranje ozbiljno i tretirajte one koji podnose pritužbe sa poštovanjem i dostojanstvom, izbjegavajući “okrivljavanje žrtve”.
 5. Uključite izjavu o snažnoj obavezi liderstva za eliminaciju zlostavljanja i maltretiranja.

ICS je industrijske principe predstavio globalnim UN regulatorima za pomorstvo, ILO-u i IMO-u, prije zajedničkog sastanka između dvije UN organizacije, uz učešće vlada, vlasnika brodova i sindikata, sazvanog da se adresira ovo pitanje u pomorskom sektoru.

Politike kompanija i dopunske mjere za uspješnu borbu protiv zlostavljanja i maltretiranja u pomorskom sektoru takođe trebaju biti usmjerene na sljedeće, detaljnije, principe:

 1. Definišite šta znači ‘zlostavljanje i maltretiranje’ za vašu kompaniju, uključujući primjere ponašanja koja čine ove radnje.
 2. Podignite svijest u cijeloj organizaciji o stavu i očekivanjima vaše kompanije u vezi sa ‘zlostavljanjem i maltretiranjem’.
 3. Uspostavite efikasne politike kompanije za borbu protiv ‘zlostavljanja i maltretiranja’ u vašoj cijeloj kompaniji.
 4. Osigurajte da se politike protiv zlostavljanja i maltretiranja razvijaju kroz socijalni dijalog sa radnicima i da su u potpunosti podržane od strane višeg menadžmenta.
 5. Razmotrite dodatne mjere za usvajanje, kao dopunu postojećih politika kompanije za borbu protiv ‘zlostavljanja i maltretiranja’.
 6. Identifikujte i implementirajte dalje mjere, dopunske politikama kompanije za cjelovitu borbu protiv zlostavljanja i maltretiranja.
 7. Osigurajte održiva poboljšanja u vašim politikama protiv zlostavljanja i maltretiranja i dopunskim mjerama.
 8. Borite se protiv zlostavljanja i maltretiranja njegujući i promovišući pozitivnu radnu kulturu na brodu.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply