Skip to main content
search
VijestiSvijet

IHO S-129 – Test dokazuje postignuća u situacijama u pomorskim operacijama

AAA

Izvor fotografije: Frank Gaertner / Shutterstock.com

Projekat S-100 Demonstrator dokazao je u operativnom testu kako se nova tehnologija može praktično koristiti, i kako primjena i upotreba S-129 u ograničenim i izazovnim vodama može stvoriti dodanu vrijednost za pomorsku industriju.

U prvom takvom testu, pilot Karl Helge Haagensen iz Norveške obalske uprave upravljao je tankerom kroz uski prolaz Tjeldsundet u Norveškoj, koristeći podatke S-129 i demonstrator S-100 u decembru 2021. godine.

Iskusni pomorac, Haagensen je znao da je prolaz izazovan, sa plitkim vodama i jakim površinskim strujama. Tradicionalno, u klasičnoj navigaciji, detaljne informacije o dubini između dubinskih kontura na navigacijskim kartama nisu bile dostupne. Sa demonstratorom S-100, sve relevantne informacije bile su prikazane Haagensen-u na jednoj ekran-karti. Informacije S-129 osigurale su sveobuhvatnu vizualnu kontrolu plovnih i neplovnih područja.

Test je pokazao da, pored sigurnijeg plovljenja, precizne informacije prezentovane pilotima i navigatorima nude i logističke i komercijalne prednosti.

Prvi uspješni test S-129, koji je uključivao i druge podatke S-100 u testu Tjeldsundet, pokazao je da novi tipovi podataka pružaju sigurnije uslove plovljenja, posebno korišćenjem S-129 – novog proizvoda za clearance ispod kobilice, zasnovanog na hidrografskom datamodelu S-100. Obećavajući ishod demonstrira efikasnije rute plovljenja s obzirom na ekonomiju, sigurnost i ekološke brige.

Početni cilj projekta bio je testirati setove podataka zasnovane na novim standardima; S-101, S-102, S-111 i S-129, sa posebnim fokusom na posljednji. Kombinujući setove podataka, mogli smo testirati i vizualizovati četiri tipa podataka S-100 istovremeno u jednom prikazu.

Kroz projektnu saradnju sa OMC International-om, uspjeli smo koristiti neke od različitih tipova podataka S-100 kao ulaz u modeliranje clearance ispod kobilice S-129.

Ovo je prvi put da je to ikada učinjeno i komercijalno sprovedeno.

Željeli smo u ovom testu istaknuti kako novi tipovi podataka, zasnovani na ovim novim standardima, mogu proširiti prostor za navigaciju. To bi, zauzvrat, moglo pružiti ekonomske, ekološke i sigurnosne prednosti, jer bi omogućilo kraće, ali i dalje sigurne rute plovidbe.

Plovidba kroz Tjeldsundet umjesto izvan arhipelaga Lofoten/Vesterålen smanjuje plovnu udaljenost za 65 nautičkih milja. Pretpostavljajući frekvenciju od pet putovanja mjesečno, to se sabira na gotovo 4.000 nautičkih milja ušteđenih godišnje, sa pripadajućim smanjenjem troškova goriva, emisija i radnih sati.

Testno putovanje pokazalo je da set podataka S-129 ima značajne prednosti:

  • Teretni brodovi mogu nositi više tereta, povećavajući komercijalnu vrijednost pojedinačnog putovanja
  • Vrijeme provedeno čekajući visoku plimu može se smanjiti
  • Mogu se odabrati novi putevi za plovidbu, potencijalno smanjujući udaljenost plovidbe
  • Dodana vrijednost procesu planiranja putovanja osigurava sigurnije izvršenje putovanja

Test u Tjeldsundetu bio je vrlo uspješan. Ne samo da smo mogli pravilno testirati setove podataka, već su se setovi podataka takođe pokazali dobro u izazovnim uslovima i vratili željene rezultate.

Izvor: blog.ecc.no

Podijeli vijest:

Leave a Reply