Skip to main content
search
VijestiJadran

Ima li spasa za Pulsko brodogradilište ?

AAA

Izvor fotografije: Novikov Aleksey / Shutterstock.com

Groteska pod nazivom “Spasavanje Uljanika” nudi novi obrt u svakoj novoj epizodi, za koju se ubrzo ispostavlja da je pucanj u ruku.

Posle češkog trgovca oružjem, kontroverznog rumunskog tajkuna, sada se kao novi spasilac pojavila porodica Graca. Tužilac Nevenka Kovčalija, koja u poslovima te porodice zastupa interese države u stečaju, već se sastala prije dvije godine.

Naime, Kovčalija je u martu 2022. godine u ime države predložila otvaranje stečajnog postupka za firmu Aleks Mont d.o.o., inače jednog od rodonačelnika Adria Monta. U tom trenutku, prije dvije godine, samo državna firma Aleks Mont bila je dužna 1.800.000 kuna. Aleks Mont d.o.o. vodili su Nermin Graca i njegov otac Lutvija u tom periodu.

Kada je stečajna upravnica Milena Veljović preuzela stečaj Aleks Monte, ustanovila je da je iz preduzeća nestala imovina vrijedna skoro 2.000.000 kuna. Veljović je potom DORH-u predložio da podigne krivičnu prijavu, a ukupan dug se popeo na 3.000.000 kuna, od čega država duguje 2.500.000 kuna.

Naime, Lutvija Graca, poznat kao Graciani, prije deset godina našao se u centru afere sa svojim kompanijama Pan Trading, Riostart, Goldmark i Graciani. Lutvija i njegova supruga Mirjana su 2011. godine proveli 116 dana u pritvoru u Rijeci zbog sumnje da su počinili privredni kriminal.

Krivičnom istragom Odjeljenja za privredni kriminal PU Primorsko Goranska, nakon koje su supružnici krivično prijavljeni za privredne malverzacije, utvrđeno je da su Lutvija i Mirjana Graca, kao članovi uprave Pan Trading-a, privrednog društva koje je oglašeno u stečaju godine. ž

Od 2007. do 2009. godine izvršeno je više krivičnih dijela zloupotrebe položaja i ovlašćenja. Pribavili su imovinsku korist od 7,3 miliona kuna i istovremeno “počistili” račun svoje firme. Osim toga, prijavljeni su zbog kršenja obaveze vođenja poslovnih knjiga, zbog čega je onemogućeno sagledavanje stanja imovine i poslovanja preduzeća, izvijestila je riječka policija 2011. godine.

Dio optužbi je kasnije odbačen, što se vidi iz komunikacije koju je Lutvija 2016. godine uputio radnicima iz Bosne i Hercegovine koji su ga optužili da ih je prevario u riječkom 3. Maju.

Tužiteljica Nevenka Kovčalija se sada, posle dvije godine, ponovo sastaje sa porodicom Graca, a biće zanimljivo vidjeti da li će oni uopšte dozvoliti učešće u privatizaciji pulskog Uljanika.

Izvor: Istra24.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply