Skip to main content
search
VijestiSvijet

IMO i ILO se udružuju da spriječe nasilje i uznemiravanje u pomorskom sektoru

AAA

Izvor fotografije: IMO

International Maritime Organization (IMO) i International Labour Organization (ILO) zajedno rade na suzbijanju nasilja i uznemiravanja, uključujući seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i seksualno nasilje u pomorskom sektoru.

U skladu sa tim, sastanak Zajedničke trostrane radne grupe ILO/IMO (JTWG), koji uključuje predstavnike vlada, vlasnike brodova i pomoraca, održan je od 27. do 29. februara u sjedištu IMO u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, kako bi se raspravljalo o mogućim budućim koracima za spriječavanje i adresiranje ovog ozbiljnog problema, uključujući kroz zakonodavstvo, mehanizme i politike, kao i poboljšanu obuku.

Globalno, sve je veća svijest o nasilju i uznemiravanju koje se dešava na brodovima, uključujući seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i seksualno nasilje, što dodatno komplikuje već izazovne uslove rada.

“Ostajemo čvrsti u našoj posvećenosti stvaranju sigurnog i poštovanja vrijednog radnog okruženja na brodu. Prepoznajući da to nije samo moralni imperativ, već i praktična nužnost za održivi rast industrije, posvećeni smo spriječavanju i borbi protiv zlostavljanja i uznemiravanja u pomorskom sektoru.” – otvarajući sesiju u Londonu, rekao je generalni sekretar IMO-a gospodin Arsenio Dominguez.

“Bitno je da učinimo sve što je u našoj moći da adresiramo probleme koji mogu uzrokovati da iskusni pomorci napuste more ili odvratiti mlade žene i muškarce od izbora ove profesije. Svaki oblik zlostavljanja i uznemiravanja, ili nasilja, je u direktnoj suprotnosti sa samim konceptom pristojnog rada. Mora postojati nulta tolerancija prema takvom ponašanju.” – istakao je direktor za sektorske politike ILO (SECTOR), gospodin Frank Hagemann.

Nakon tri dana razmatranja, Zajednička trostrana radna grupa ILO/IMO se složila oko nekoliko preporuka koje će biti podnesene Pomorskom sigurnosnom komitetu IMO-a na njegovom narednom sastanku u maju 2024. (MSC 108) i Upravnom tijelu ILO u odgovarajućem roku.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply