Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

IMO osuđuje “nezakonite, neopravdane” napade na brodove u Crvenom moru

AAA

Izvor fotografije: IMO

Na rezoluciji usvojenoj u Londonu, Komitet za pomorsku sigurnost IMO-a osudio je napade kao “nezakonite i neopravdane”, predstavljajući direktnu prijetnju slobodi plovidbe u jednom od najkritičnijih svjetskih vodenih puteva, dok uzrokuju velike poremećaje u regionalnoj i globalnoj trgovini.

“Bezobzirni napadi stavljaju nevine živote u opasnost, ometaju isporuku hitno potrebne humanitarne pomoći onima kojima je najpotrebnija, povećavaju cijenu ove humanitarne pomoći i destabilizuju region”, navodi se u rezoluciji.

Komitet je pozvao na mirni dijalog i diplomatiju kako bi se riješila kriza. Posebno je pozvao sve strane koje mogu imati uticaj na Hute da iskoriste taj uticaj kako bi se okončali napadi. Naglasio je takođe da su svih 176 država članica IMO-a obavezne da spriječe direktnu ili indirektnu isporuku oružja i povezanog materijala Hutima, u skladu sa ciljanim embargom UN-a na oružje.

Odjekujući rezoluciju, generalni sekretar IMO-a, gospodin Arsenio Dominguez, izjavio je:

“Države članice IMO-a su nedvosmislene u osudi ovih bezobzirnih napada. Pomorska industrija održava lance snabdijevanja koji su životna linija nacija i populacija širom svijeta – nevini pomorci i komercijalni brodovi koji trguju esencijalnim zalihama trebali bi biti slobodni da plove, neometani geopolitičkim tenzijama.

Pozivam sve vlade i relevantne organizacije da pruže maksimalnu pomoć pogođenim pomorcima i da ne štede napore u pronalaženju rješenja za ovu krizu.”

IMO će nastaviti da prati situaciju i uključuje zainteresovane strane, u saradnji sa državama članicama i partnerima iz međunarodnih industrijskih tela.

Rezolucija, usvojena 23. maja, ohrabruje operatere brodova i plovila da pažljivo procijene prirodu i nepredvidivost nedavnih događaja, kao i potencijal za nastavak napada u području, prilikom razmatranja planova tranzita.

Komitet za pomorsku sigurnost sastao se na svojoj 108. sjednici od 15. do 24. maja.

Izvor: IMO

Podijeli vijest:

Leave a Reply