Skip to main content
search
VijestiSvijet

IMO: Podsticaj za unapređenje pomorske sigurnosti u zapadnoj i centralnoj Africi

AAA

Izvor fotografije: Paullawat / Shutterstock.com

IMO je potpisao sporazum vrijedan 2 miliona eura sa Njemačkom za jačanje implementacije Yaoundé kodeksa ponašanja (YCC), po kojem su se zemlje zapadne i centralne Afrike obavezale da će se boriti protiv piraterije, oružanih pljački protiv brodova i nezakonitih pomorskih aktivnosti u regionu.

Osim toga, generalni sekretar IMO-a Kitack Lim sastao se sa H.E. gospodinom Miguel Berger-om, opunomoćenim ambasadorom, stalnim predstavnikom Njemačke pri IMO-u, 28. novembra kako bi obilježili potpisivanje sporazuma i istakli važnost podrške zemljama u regionu Gvinejskog zaliva u borbi protiv nezakonitih pomorskih aktivnosti. Sporazum je potpisan 20. novembra od strane IMO-a i Njemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova (GFFO).

Dodjeljivanje sredstava za ovaj dvogodišnji projekat ima za cilj jačanje implementacije kodeksa i poboljšanje pomorske sigurnosti u Gvinejskom zalivu. Podrška će biti usmjerena ekonomskoj zajednici centralnoafričkih država (ECCAS), ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (ECOWAS) i komisiji Gvinejskog zaliva (GGC), kao i regionalnim i nacionalnim tijelima YCC-a kako bi se osigurao održiv proces poboljšanja upravljanja pomorskom sigurnošću u Gvinejskom zalivu.

Kako je saopšteno, između ostalog, projekat će pružiti direktnu podršku Međuregionalnom koordinacionom centru (ICC), sa sjedištem u Yaoundé-u, Kamerun. Centar ima stratešku ulogu u podsticanju saradnje u regionu.

Kodeks ponašanja iz 2013. godine o suzbijanju piraterije, oružanih pljački protiv brodova i nezakonitih pomorskih aktivnosti u zapadnoj i centralnoj Africi (Yaoundé kodeks ponašanja) sadrži sveobuhvatan regionalni okvir za pomorsku sigurnost za borbu protiv piraterije i oružanih pljački protiv brodova, kao i druge nezakonite pomorske aktivnosti, kao što su ilegalni, neprijavljeni i neregulisani (IUU) ribolov, krijumčarenje droge i drugo.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply