Skip to main content
search
VijestiSvijet

IMO predstavlja četiri fokus plana za naredne četiri godine

AAA

Izvor fotografije: Pres Panayotov / Shutterstock.com

Generalni sekretar IMO-a, Arsenio Dominguez, podijelio je planove Organizacije i fokusna područja za naredne četiri godine, sa ciljem da se obezbijedi bezbjedniji i ekološki prihvatljiviji transport.

Govoreći na konferenciji za novinare u sjedištu „IMO-a“ u Londonu, generalni sekretar je istakao da je, kao globalna industrija koja je odgovorna za transport preko 80% trgovine širom svijeta, brodarstvo neophodno.

„Jedna stvar na koju sam veoma fokusiran, jeste da ovu Organizaciju učinim raznolikijom, inkluzivnijom i transparentnijom institucijom.“ rekao je Arsenio Dominguez

Ističući tekuće napade na međunarodno brodarstvo u Crvenom moru, generalni sekretar je još jednom osudio napade, i naglasio veliku važnost zaštite života pomoraca. On je nastavio da poziva na deeskalaciju tenzija i slobodu plovidbe brodova u toj oblasti.

Podsjetimo, obim trgovine kroz Suecki kanal opao je za 42% u poslednja dva mjeseca, prema procjenama Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Generalni sekretar je istakao otpornost brodarstva u suočavanju sa globalnim izazovima i potvrdio da IMO aktivno vodi dijalog sa zemljama, industrijskim partnerima i međunarodnom zajednicom kako bi pronašao rješenja.

Generalni sekretar je, takođe pružio nove informacije o radu „IMO-a“ na dekarbonizaciji transporta do ili oko 2050. To ga čini prvom agencijom UN-a i prvim sektorom koji je definisao globalnu strategiju za smanjenje emisije gasova staklene bašte, uključujući obavezne mjere za postizanje ciljeva.

Od stupanja na dužnost 1. januara 2024. godine, generalni sekretar je imenovao rodno-izbalansiran Senior menadžment tim, unaprijedio višejezičnost u IMO procesima, i postavio politiku učešća samo u javnim događajima, ili panelima sa rodnom zastupljenošću.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply