Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

IMO raspravlja kako suzbiti rekordne slučajeve napuštanja posade

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Pravni komitet IMO-a ove nedelje se okupio u Londonu na sastanku na kojem je glavna tema problem napuštanja posade, koji se smatra jednim od najozbiljnijih i najupornijih izazova u sektoru pomorstva. Na ovom skupu se posebno ističe alarmantna situacija sa rekordnim brojem pomoraca širom svijeta, koje su njihovi brodovlasnici ostavili na cjedilu.

Prošla godina je takođe bila rekordna po broju slučajeva napuštanja posade, pri čemu je IMO prijavio 142 nova slučaja za 2023. godinu, što je povećanje u odnosu na prethodni rekord od 109 prijavljenih godinu dana ranije.

„Rastući trend napuštanja pomoraca mora biti zaustavljen. Dobra djela u pomorstvu bivaju zasijenjena ovom zloupotrebom. Lažne zastave, tamne flote i nemiri stvaraju plodno tlo za eksploataciju. Ovo bi trebalo da posluži kao crvena zastava za našu cijelu industriju, i potrebna nam je temeljna reforma sistema kako bismo zaštitili pomorce i pozvali zloupotrebitelje na odgovornost,“ rekao je Steven Jones, osnivač Indeksa sreće pomoraca.

„Neprihvatljiv je stalni rast broja napuštanja pomoraca,“ rekao je Steve Trowsdale, koordinator inspekcije u Međunarodnoj federaciji transportnih radnika, u komentarima ranije ove godine. „To je posledica industrije u kojoj pomorac može biti potrošna roba. Pomorci i njihove porodice plaćaju najveću cijenu za pohlepu i nepoštovanje propisa od strane brodovlasnika, trpeći nehumane posledice sistema koji ugrožava njihovo blagostanje, dostojanstvo i osnovna ljudska prava.“

Smjernice o postupanju sa napuštanjem pomoraca usvojile su zajednička radna grupa ILO i IMO krajem 2022. godine, iako kontinuirani rast slučajeva napuštanja posade u proteklih 16 mjeseci pokazuje koliko je problem neizlečiv.

Smjernice definišu postupke koje države treba da preduzmu ako brodovlasnik ne ispuni svoje obaveze da organizuje i pokrije troškove repatrijacije pomoraca, neisplaćene plate i druge ugovorene beneficije, kao i pružanje osnovnih potreba, uključujući medicinsku negu. U tim okolnostima, pomorci se smatraju napuštenima. Ovi postupci uključuju razvoj, u saradnji sa organizacijama pomoraca i brodovlasnika, nacionalnih operativnih procedura (SOP) koje jasno definišu odgovornosti i obaveze nadležnog organa i uloge koje treba da igraju razni nacionalni učesnici.

„Tržište rada za pomorce postalo je posebno usko, sa važnim implikacijama za regrutaciju i zadržavanje, kao i za troškove posade,“ primjetila je britanska konsultantska kuća Drewry u nedavnoj studiji, dok je najnovija anketa posade kompanije Danica ukazala na opšti nedostatak veoma kompetentnih pomoraca.

Ian Beveridge, izvršni direktor kompanije Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), rekao je za Splash: „Privlačnost pomorske karijere opala je u mnogim tradicionalnim pomorskim zemljama, što predstavlja izazov za pomorske akademije u popunjavanju svojih klasa.“

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply