Skip to main content
search
VijestiSvijet

IMO usvaja oštriju rezoluciju za borbu protiv flote tankera „u sjenci“

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

United Nations usvojila je u srijedu rezoluciju koja cilja na nezakonite brodske prakse takozvane neregulisane “flote u sjenci” u pokušaju da suzbije nebezbjedne aktivnosti na moru.

Postoje stotine zastarjelih naftnih tankera koji čine dio paralelne flote brodova koji prevoze naftu, uključujući i Rusiju koja je pogođena zapadnim sankcijama, ali i provođenjem uredbe grupe sedam koja ograničava cijenu ruskog izvoza nafte na 60 dolara sa kaznama onima koji isporučuju iznad te cijene.

Rezolucijom koja je usvojena na sjednici Generalne skupštine IMO-a u Londonu, države zastave – koje registruju brodove – pozivaju da se “pridržavaju mjera koje zakonski zabranjuju ili regulišu” transfer tereta na moru, poznatih kao STS operacije. Takođe je pozvao da se osigura da brodovi ažuriraju svoje operativne planove za STS transfere.

Rezolucija je takođe preporučila da države luke, kada postanu svjesne da neki brod namjerno preduzima mjere kako bi izbjegao otkrivanje, kao što je isključivanje uređaja za praćenje ili prikrivanje njihovog stvarnog identiteta, “treba da takve brodove podvrgnu pojačanim inspekcijama”.

U oktobru je Rusija saopštila da IMO odstupa od svoje nepristrasne uloge zbog „spoljnog pritiska“ za koji je rekla da utiče na pošten tretman svih zemalja članica.

Rusija u petak nije uspjela dobiti dovoljno glasova za ponovni izbor u Upravni odbor IMO-a nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao zemlje da ne dozvole da Moskva bude dio izvršnog tijela UN-a.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply