Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Indeks sreće pomoraca za prvi kvartal 2024: Pozitivan trend u svim aspektima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nalazi najnovijeg izvještaja Indeksa sreće pomoraca (SHI) organizacije Mission to Seafarers pokazuju pozitivan početak 2024. godine, sa opštim povećanjem sreće sa 6,36 u četvrtom kvartalu 2023. na 6,94 od 10 u prvom kvartalu 2024, vođen pozitivnim trendom u svim aspektima sreće pomoraca obuhvaćenih ovom anketom u tom periodu.

Za razliku od stalnog pada koji je zapažen u 2023. godini, izvještaj SHI za prvi kvartal 2024. prikazuje mješoviti ali oprezno optimističan rast zadovoljstva među pomorcima, osvjetljavajući pozitivne i negativne aspekte pomorskog života. Pozitivan pomak u blagostanju pomoraca odražava poboljšanja u nekoliko oblasti. To uključuje poboljšanu finansijsku sigurnost kroz poštene plate i pravovremene isplate, podsticanje zadovoljstva na poslu i druželjubivosti kroz pozitivne odnose među posadom, kao i poboljšanu povezanost koja olakšava bolju komunikaciju sa voljenima.

Pored toga, pomorci su izvijestili o koristima podržavajućih politika kompanija i inicijativa liderstva koje promovišu blagostanje posade kroz pristup rekreativnim objektima, dopustima na obali, visokokvalitetnoj kulturološki prilagođenoj hrani i prioritetu za pitanja zdravlja i sigurnosti. Sveobuhvatni programi obuke dodatno su ojačali kompetenciju i profesionalni razvoj pomoraca.

Ključni trendovi u brojevima:

  • Kontakt s porodicom 7,22 ↑ sa 6,99
  • Izlasci na obalu 6,56 ↑ sa 6,14
  • Plate 6,81 ↑ sa 6,05
  • Hrana 7,23 ↑ sa 6,85
  • Mogućnost održavanja forme i zdravlja 7,18 ↑ sa 6,52
  • Obuka 7,23 ↑ sa 6,49
  • Interakcija s posadom 7,68 ↑ sa 6,97
  • Radno opterećenje 6,11 ↑ sa 5,41
  • Pristup objektima za blagostanje 6,58 ↑ sa 6,06

Međutim, izvještaj takođe ističe kontinuirane izazove koji zahtijevaju sveobuhvatne reforme kako bi se unaprijedilo blagostanje pomoraca. Ti izazovi uključuju adresiranje problema ravnoteže između posla i privatnog života kao što su produženi ugovori i ograničeni izlasci na obalu, što doprinosi prekomjernom radnom opterećenju, stresu i umoru.

Životni uslovi ispod standarda i povezanost koja, iako poboljšana, ostaje izazov, te značajne razlike u pristupu objektima za blagostanje predstavljaju ozbiljne brige. Osim toga, loše prakse upravljanja, uključujući neadekvatno liderstvo i diskriminaciju, uz ograničene mogućnosti za napredovanje u karijeri i predatorne regrutacione prakse, nastavljaju uticati na zadovoljstvo pomoraca.

Istaknut problem u prvom kvartalu 2024. su stalne tvrdnje o lažnom izvještavanju radnih sati, što rezultira nedovoljnim periodima odmora i kompromitovanim standardima sigurnosti.

Pomorci sve više izražavaju zabrinutost i sumnju u tačnost izvještaja o radnim satima, uz oklijevanje da iznesu prigovore na moguće nepravilnosti i nedolično ponašanje. Manualna priroda procesa kombinovana sa nedostatkom kontekstualnih faktora percipira se kao inherentno ranjiva na prevare, izazivajući sumnje u integritet podataka i efikasnost u hvatanju suptilnih realnosti pomorskog života.

“Nakon značajnog pada u sreći pomoraca koji smo zabilježili u 2023. godini, ohrabruje nas vidjeti pozitivan početak 2024. godine. Sa oprezom smo optimistični da to signalizira bolju godinu koja je pred nama za pomorce, ali trajno poboljšanje će zahtijevati ozbiljne mjere.” – rekao je Andrew Wright, generalni sekretar, Mission to Seafarers.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply