Skip to main content
search
VijestiSvijet

Indija i Iran potpisali desetogodišnji sporazum za razvoj lučkog projekta

AAA

Izvor fotografije: Photo Tripper92 / Shutterstock.com

Indija i Iran su u ponedeljak potpisali desetogodišnji ugovor za razvoj i opremanje strateške luke Chabahar u Iranu dok Indija nastoji da poveća trgovinu u zapadnoj i centralnoj Aziji. Prema iranskom Ministarstvu za puteve i urbani razvoj, sporazum će Indiji omogućiti desetogodišnji pristup korišćenju luke, koja se nalazi blizu jugoistočne granice Irana sa Pakistanom. Ugovorom će Indija Ports Global Limited (IPGL) investirati 370 miliona dolara u “obezbjeđivanje strateške opreme” i “razvoj transportne infrastrukture luke”.

Iranski ministar urbanog razvoja Mehrdad Bazrpash i indijski ministar luka i brodarstva Sarbananda Sonowal potpisali su ugovor u gradu Chabahar, na ceremoniji koja je uživo prenošena na državnim medijima.

Indija je 2016. godine pristala da finansira razvoj iranske luke kao trgovačkog centra za centralnu Aziju, jer je premijer Narendra Modi nastojao da oživi ekonomske veze sa Tehran-om nakon ukidanja sankcija.

Modi i bivši iranski predsjednik Hassan Rouhani nadgledali su potpisivanje memoranduma o razumijevanju za obezbjeđenje kreditne linije od EXIM Banke Indije za razvoj luke.

Međutim, razvoj luke je zastao uprkos izuzecima od sankcija koje su Sjedinjene Države počele ponovo uvoditi 2018. godine nakon povlačenja iz značajnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa Iranom.

“Chabahar… može djelovati kao žarišna tačka u razvoju tranzita regiona,” rekao je Bazrpash na ceremoniji potpisivanja.

“Zadovoljni smo ovim sporazumom i imamo puno povjerenje u Indiju,” dodao je.

Indijski ministar je rekao da zemlje partneri “nastoje da razviju luku Chabahar što je više moguće, uzimajući u obzir interese dviju zemalja za zajednički pristup regionalnim tržištima.”

“Ovaj dugoročni ugovor simbolizuje trajno povjerenje i efikasno partnerstvo između Indije i Irana,” dodao je.

Luka Chabahar se nalazi na Indijskom okeanu, oko 100 kilometara zapadno od pakistanske granice. Pakistan, istorijski rival Indije, razvija svoju luku Gwadar uz podršku Kine.

Izvor: japantimes.co.jp

Podijeli vijest:

Leave a Reply