Skip to main content
search
VijestiSvijet

Indija planira izgradnju mega luke od 9 milijardi dolara blizu Mumbaija

AAA

Izvor fotografije: Druid007 / Shutterstock.com

Indijska vlada je odobrila razvoj nove deep-water luke, Vadhavan, na zapadnoj obali zemlje.

Smještena oko 150 kilometara od Mumbaija, Vadhavan je dio strateške inicijative za uspostavljanje pomorskih i željezničkih veza koje će povezivati Indiju sa Evropom preko Bliskog istoka. Izgradnja luke, sa procijenjenim troškom od približno 9,14 milijardi dolara, uskoro će započeti, a očekuje se da će prva faza biti završena do 2029. godine.

Luka Vadhavan će imati terminale opremljene da primaju “mega brodove” i rukuje naftom, automobilima i drugim uvoznim proizvodima.

Razvoj luke je u skladu sa širim infrastrukturnim ciljevima Indije i istaknut je kao značajna komponenta plana koridora Indija-Bliski istok, najavljenog tokom samita G20 u New Delhi-ju u septembru.

Ministar informisanja, Ashwini Vaishnaw, naglasio je ključnu ulogu luke u poboljšanju povezanosti Indije sa globalnim tržištima.

Vadhavan ima prirodni gaz do 20 metara (65 stopa), što mu omogućava da primi najveće brodove na svijetu. Biće to luka koja će primati isključivo teret, sa zonama za kontejnere, rasuti i tečni teret. Vlada će povratiti 1.448 hektara morskog područja i izgraditi više od deset kilometara priobalnog lukobrana, zajedno sa područjima za skladištenje kontejnera i tereta. Luka će imati ukupni godišnji kapacitet za rukovanje gotovo 300 miliona tona tereta. Do 2035. godine, očekuje se da će luka pretovariti 15 miliona TEU godišnje, rastući na 23 miliona TEU do 2040. godine.

Luka će uključivati devet kontejnerskih terminala, svaki duži od 975 metara, četiri višenamjenska pristaništa, uključujući obalno pristanište, četiri pristaništa za tečni teret, jedno Ro-Ro pristanište i jedno pristanište za priobalnu stražu.

Izvor: seatrade-maritime.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply