Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Inicijativa za obrazovanje pomoraca: Fokus na brodovima budućnosti

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Dok, se pomorska industrija kreće putem dekarbonizacije, tehnološki napredak temeljno mijenja pejzaž ovog sektora, što zahtijeva prekvalifikaciju i sticanje novih vještina od strane posade brodova.

Nedavna istraživanja sprovedena u sklopu “Maritime Just Transition Task Force” došla su do zaključka da bi oko 800.000 pomoraca moglo zahtijevati dodatnu obuku do sredine 2030-ih kako bi upravljali brodovima sa gotovo nultim ili nultim emisijama.

“Maritime Just Transition Task Force” je inicijativa koju podržavaju International Chamber of Shipping (ICS),  International Transport Workers’ Federation (ITF), United Nations Global Compact,, IMO i  International Labour Organization (ILO). Njen cilj je osigurati da pomorci budu u prvom planu energetske tranzicije u pomorskoj industriji. Da bi ostvarili ovaj cilj, usmjereni su na razvoj edukativnih alatki do sredine 2025. godine.

Dodatno, očekuje se da će nova edukativna inicijativa biti najavljena u Dubaiju u okviru COP28. Inicijativu će predvoditi IMO i sekretarijat “Maritime Just Transition”. Lloyd’s Register će razviti okvir obuke za pomorce i oficire. Akademska ekspertiza će biti obezbijeđena kroz učešće World Maritime University (WMU).

Nakon razvoja, “Osnovni okvir obuke za pomorce u dekarbonizaciji” biće testiran u Aziji pod nadzorom WMU-a, uz podršku IMO Maritime Technology Cooperation Center (MTCC), koji se nalazi u Aziji i drugih partnera.

Kitack Lim, Generalni sekretar IMO-a, naglasio je, između ostalog: “Niko ne smije zaostajati u dekarbonizaciji pomorske industrije. Ova saradnička inicijativa će pomoći da se osigura uspješna i pravedna tranzicija.”

Guy Platten, Generalni sekretar ICS-a, napomenuo je: “2030. je već pred vratima i ne smijemo mirovati kada je u pitanju potreba naših pomoraca i njihova odgovarajuća obuka, koja će ih podržati tokom energetske tranzicije sektora. Bez naših ljudi, nemamo industriju, stoga pomorci moraju uvijek biti u fokusu svake odluke.”

Stephen Cotton, Generalni sekretar ITF-a, je izjavio, između ostalog: “Pomorci su srce pravedne tranzicije koja je potrebna u pomorskoj industriji, a obrazovanje trenutnih i budućih radnika je ključno kako bi se osiguralo da je iskustvo radnika u središtu dekarbonizacije sektora.”

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply