Skip to main content
search
VijestiSvijet

Iran i Pakistan “odmrzavaju” energetski projekat uprkos američkim prigovorima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

“Odmrzavanje” energetskog projekta za izgradnju prirodnog gasovoda sa Iranom čini se da je izabrao Pakistan, deceniju nakon što je suspendovao svoje učešće u njemu. Razlog pakistanskih zabrinutosti oko završetka projekta bio je prijetnja ekonomskih sankcija od strane Sjedinjenih Američkih Država, koje se protive predloženom gasovodu.

Zapravo, Pakistan je zainteresovan za završetak prve faze izgradnje gasovoda sa Iranom i pokušaće izbjeći američke sankcije, prema izvještaju iranske novinske agencije Tasnim.

Napominje se da je planirani gasovod dug 80 kilometara i povezivaće pakistansku luku Gvadar sa iranskom granicom. Projekat je započeo 2013. godine, pri čemu se Pakistan obavezao da će implementirati svoj dio gasovoda do kraja 2014. godine.

Međutim, prijetnja američkih sankcija Pakistanu rezultirala je suspenzijom njegovog učešća u gasovodu. Nasuprot tome, Iran je izgradio svoj dio gasovoda, investirajući u njega 2 milijarde dolara.

Konačno, vrijedi spomenuti da će završetak izgradnje gasovoda omogućiti Pakistanu uvoz količina prirodnog gasa u rasponu od 50 miliona kubnih metara.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply