Skip to main content
search
VijestiSvijet

Istine i laži: Fatalni zaron na Titanu

AAA

Izvor fotografije: ECO LENS / Shutterstock.com

Godinama prije nego što je podmornica “OceanGate” tragično implodirala na putu ka olupini Titanika, bivši zaposleni je upozorio rukovodioce kompanija na neefikasnost dizajna njihovog trupa i metoda testiranja kompanije. Zaposleni, koji je radio na prethodniku broda koji je implodirao, tvrdi da su njegova upozorenja „u nekoliko navrata odbačena“.

Potraga za podmornicom “OceanGate-a”, Titan-om 2, nakon što je nestala sa pet ljudi u njoj u junu 2023. godine, i naknadno otkriće da je implodirala, napravila je naslove širom svijeta. Među poginulim putnicima bili su britanski preduzetnik Hamish Harding, pakistanski investitor Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, francuski ronilac Paul-Henri Nargeolet, i izvršni direktor kompanije “OceanGate-a” Stockton Rush. Spuštajući se 18. juna, putnici su se ukrcali sa nadom da će istražiti olupinu Titanika, sve dok brod nije implodirao u nekom trenutku tokom spuštanja.

Tačan uzrok implozije još uvijek je pod istragom saveznih vlasti, ali je bilo intenzivnog ispitivanja prethodnih pravnih i regulatornih bitaka kompanije sa sjedištem u Sijetlu.

David Lochridge je bio direktor pomorskih operacija “OceanGate-a” sve dok nije sklonjen iz kompanije 2018. godine. “ABC News” je ranije izvještavao o tužbama između Lochridge-a i “OceanGate-a” ubrzo nakon što je napustio kompaniju.

Te tužbe daju površinski rezime „Izvještaja o kvalitetu”, koji je Lochridge izveo na podmornici „Cyclops 2”, poznatom i kao Titan. “ABC News” je pribavio izvještaj i više dokumenata koji detaljno opisuju Lochridge-ove molbe Rush-u da pronađe novi metod testiranja trupa na pukotine ili rupe.

Uprkos Lochridge-vim upozorenjima o sistemu za praćenje trupa prethodnog broda, “OceanGate” je koristio isti sistem testiranja na Titanu 2. Kompanija je u sudskom podnesku tvrdila da je sistem testiranja koji su koristili, bio najbolji dostupan.

“ABC News Studios” je 8. februara, uživo emitovao “Istinu i laži: Fatalni zaron na Titanu”, u kojoj se detaljno prikazala tragedija “OceanGate-a” i istražilo šta je moglo dovesti do katastrofe.

Na početku svog izvještaja, Lochridge je naglasio hitnost rješavanja bezbjednosnih rizika, napisavši: „…sada je vrijeme da se pravilno odrede stavke koje mogu predstavljati bezbjednosni rizik za osoblje.“ Rekao je i da su njegovi prethodni pokušaji da se pozabavi ovim stavkama/problemima „odbačeni u nekoliko navrata, tako da sada osjećam da moram da napravim ovaj izvještaj, kako bi postojao zvanični zapisnik“. Zaključio je da „Cyclops 2 (Titan)” ne bi trebalo da bude sa posadom tokom bilo kojeg od predstojećih kretanja.

U izvještaju, Lochridge je naveo 25 problema za koje je rekao da ih je otkrio sa podmornicom, u rasponu od lijepka koji se odvaja na šavovima, do “rajsferšlusa” koji su zamijenili čvrste zatvarače ili stege, pokazuje izvještaj. U jednom slučaju, Lochridge je tvrdio da je pod podmornice obložen zapaljivim materijalima koji oslobađaju „toksična isparenja“.

U izvještaju, Lochridge je posvetio nekoliko stranica i slika trupu od ugljeničnih vlakana.

Lochridge je fotografisao višak ugljeničnih vlakana korišćenih za izradu trupa podmornice. Pokazao je poroznost materijala tako što je osvjetljavao kroz komad viška ugljeničnih vlakana, što je, iako nije iz samog trupa, izazvalo zabrinutost zbog potencijalnih nesavršenosti u materijalu.

Sastanak između Lochridge-a i rukovodilaca “OceanGate-a”, uključujući Rush-a, dogodio se dan nakon što je Lochridge poslao svoj izvještaj sa Rush-om koji je snimio sastanak. Kopija ovog snimka data je i američkim i kanadskim istražiteljima koji se bave tragedijom “OceanGate-a”, saznaje “ABC News”.

Sastanak je trajao skoro dva sata i uglavnom se ticao jedne teme: trupa i njegovog sistema za praćenje, prema dokumentima koje je pregledao “ABC News”. “OceanGate” je koristio akustična testiranja, da bi provjerio integritet trupa od ugljeničnih vlakana – koristeći senzore postavljene po cijelom trupu, da bi osluškivali pucanje ili lomljenje trupa.

Lockridge je tvrdio da ovi senzori neće dati dovoljno vremena pilotu da reaguje, a njegov advokat je, kasnije, u tužbi protiv “OceanGate-a” napisao; „ova vrsta akustične analize bi pokazala samo kada je komponenta pred kvarom – često milisekunde prije implozije.”

Mnogo puta tokom dvočasovnog sastanka. Lochridge je zatražio da Rush pronađe drugi način da testira trup od karbonskih vlakana, prema dokumentima. Stockton i drugi rukovodioci su tvrdili da takav metod ne postoji. U tužbi “OceanGate-a” protiv Lochridgea, njegovi advokati tvrde da je on odbio da prihvati tvrdnje da su „protokoli za akustično praćenje i postepeno testiranje, u stvari, bili pogodniji za detektovanje sigurnosnih problema plovila, ako ih ima”.

Lochridge je, takođe zatražio da bilo kakva testiranja na brodu budu bez posade, ali “OceanGate” je to odbacio – navodeći da će Izvršni direktor biti jedini na brodu i u opasnosti.

Tri dana nakon sastanka, “OceanGate” je otpustio Lochridge-a.

U oktobru 2019. godine, brod na kojem je Lochridge radio, prošao je test pritiska bez posade u objektu u Maryland-u i nije uspio, prema izvorima. Taj test je nastavio da koristi akustički nadzor na koji je Lochridge upozorio, iako su “zvuci pucketanja bili čujni golim uhom”, prema tim istim izvorima.

Nakon što je Cyclops 2 (Titan) propao, Rush i drugi su počeli da rade na Titanu 2 – brodu koji je implodirao prošlog ljeta. Prema izvorima, preduzeto je nekoliko novih koraka u razvoju Titana 2, kako bi se odgovorilo na ranije kritike industrije, ali novi trup je i dalje bio od ugljeničnih vlakana i testovi akustičnih senzora su ostali.

Do 2021. godine, “OceanGate” je testirao model u istom objektu u Maryland-u. Test je prošao “prelijepo”, rekli su izvori. Zvukovi iz trupa koje su uhvatili akustični monitori bili su „tiši nego što je očekivano“.

Titan 2 je napravio 13 uspješnih zarona do olupine Titanika, do njegove fatalne implozije. Tačan uzrok implozije je još uvijek nepoznat, a i dalje ga istražuju zvaničnici u SAD-u i Kanadi.

Izvor: Megayacht News

Podijeli vijest:

Leave a Reply