Skip to main content
search
VijestiSvijet

Istraživački partneri pronašli šest miliona hektara dubokomorskih korala kod Floride

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

NOAA i konzorcijum istraživačkih partnera otkrili su i mapirali ogroman dubokomorski koralni greben na istočnoj obali Sjedinjenih Država. To je najvjerovatnije najveće stanište te vrste ikada pronađeno, prema novo objavljenoj studiji konzorcija.

Tim je koristio tri različita sonarska istraživanja sa više vazduha kako bi mapirao opseg sistema grebena. NOAA je doprinijela najvećim djelom prikupljanju podataka. Zajedno, ove anketne kampanje pokrile su gotovo cijelu visoravan Blake, uzvišenje koje se nalazi oko 90 nautičkih milja od Floride, Džordžije i Južne Karoline.

Ukupna ispitana površina je otprilike veličine Floride, a greben je pokrivao oko 6,4 miliona hektara – područje veličine Vermonta.

Koristili su automatizovani sistem klasifikacije da identifikuju koralne grebene u podacima istraživanja i pronašli su 83.000 vjerovatnih pogodaka. Ovi grebeni su raspoređeni na području dužine oko 280 nautičkih milja i širine 60 nautičkih milja. Istraživanja su potkrijepljena i potvrđena korištenjem 23 podvodna zarona.

Naučnici su najgušće područje koralja nazvali “Million Mounds” zbog guste akumulacije kamenog korala desmophyllum pertusum. Ovi korali formiraju velike grebene koji predstavljaju važno stanište za ribe, uključujući sklonište za uzgoj mladica. Neke od ovih riba su komercijalno važne za ribarstvo istočne obale.

“Godinama smo mislili da je veći dio visoravni Blake rijetko naseljen, meki sediment, ali nakon više od 10 godina sistematskog mapiranja i istraživanja, otkrili smo jedno od najvećih dubokomorskih staništa koralnih grebena do sada pronađenih bilo gdje u svijetu“, rekla je Kasey Cantwell, šefica operacija za NOAA Ocean Exploration.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply