Skip to main content
search
VijestiSvijet

ISWAN: Alarmantne vijesti o psihičkom zdravlju pomoraca

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Zabilježen je oštar porast u telefonskim pozivima i porukama pomoraca na linije podrške International Seafarers’ Welfare and Assistance Network-a (ISWAN) u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Zapravo, ovi kontakti vezani za probleme mentalnog zdravlja povećani su za 44% u odnosu na treći kvartal 2023. godine. Između oktobra i decembra 2023., ISWAN je primio 128 poziva i poruka koji se tiču mentalnog zdravlja, u poređenju sa 89 u prethodnom kvartalu. Ovo je najviši kvartalni broj od 2019. godine, kada je uspostavljen trenutni sistem izvještavanja linije za pomoć.

Incidenti zlostavljanja, maltretiranja, uznemiravanja, diskriminacije i nasilja često su prijavljivani u pozivima. Nešto više od 13% pomoraca koji su kontaktirali ISWAN-ove linije za pomoć takođe je prijavilo doživljavanje nekog oblika zlostavljanja na moru, uključujući seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje, fizičko zlostavljanje ili diskriminaciju na osnovu nacionalnosti. Neki pomorci su prijavili da im je zatraženo da rade pod posebno stresnim uslovima, premašujući regulative o radnom vremenu. Uistinu, 11% pomoraca je izvijestilo da je umor bio faktor u njihovim poteškoćama sa mentalnim zdravljem.

Podaci takođe pokazuju da su žene nesrazmjerno više pogođene problemima mentalnog zdravlja. Podaci linije podrške ISWAN-a ukazuju da su žene takođe vjerovatnije, u poređenju sa muškarcima, doživjele neki oblik zlostavljanja na moru, što je ključni faktor za više stope problema mentalnog zdravlja među ženskim pomorcima.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply