Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Italija odobrila prvi plutajući projekat offshore vjetrenjača

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Da bi se demonstrirao potencijal plutajućih vjetrenjača i pokrenuli napori Italije, italijanske vlasti su prošle nedelje odobrile prvu plutajuću vjetroelektranu u zemlji. Dok Italija ima nekoliko projekata u fazi planiranja za proizvodnju energije vjetra na moru, zemlja je 2022. godine pustila u rad samo jednu priobalnu vjetroelektranu.

Italijansko Ministarstvo za životnu sredinu i energetsku bezbijednost dalo je odobrenje za projekat, poznat kao “7SeasMed Floating Offshore Wind” prošle nedjelje. Završili su procjenu uticaja na životnu sredinu, odobravajući projekat koji vodi “Copenhagen Offshore Partners”, i koji je u vlasništvu konzorcijuma koji uključuje “GreenIT”, italijansko zajedničko preduzeće za obnovljivu energiju, između Plenitude (Eni) i CDP Equiti (CDP Group), i “Copenhagen Infrastructure Partners”.

Plan za “7SeasMed” predviđa projekat plutajućih vjetrenjača na moru od 250 MW, koji se nalazi nešto više od 20 milja od obale Sicilije. Biće pozicioniran na zapadnoj strani ostrva u blizini Marsala-e. Procjene su da će obezbijediti oko pet odsto ukupne potrošnje električne energije na Siciliji, napajajući više od 70.000 domova.

Investicioni konzorcijum je posljednji put objavio prije godinu dana, izvještavajući da ima sporazume o razvoju plutajućih projekata vjetroelektrane na moru u regionu Latium i blizu Sardinije. Oni su povećali svoj ukupni portfolio na približno 3 GW, što ga čini jednim od najvećih plutajućih portfolija u Italiji. Pored “7SeasMed-a”, oni žele da razviju projekte Ichnusa (504MW, Sardinija), Tyrrhenian (500MW, Lacijum), Nurax (500MW, Sardinija) i Poseidon (1000MW, Sardinija). Njihov cilj je da započnu komercijalni rad između 2028-2031. godine.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply