Skip to main content
search
VijestiSvijet

Izgubljeni kontejner sa Maersk-ovog broda izbacio mikroplastiku na španske plaže

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Gotovo mjesec dana nakon što su ekolozi i lokalni zvaničnici počeli da skreću pažnju na mikroplastični otpad koji se nanosi na španske plaže, savezna vlada ove zemlje otvara zvaničnu istragu.

Izvor mikroplastike koji se koristi u proizvodnji plastičnih boca za vodu i slične ambalaže za hranu vodi do kontejnerskog broda Maersk-a.

Ekolozi koji rade sa španskom organizacijom Ecologistas en Accion počeli su da pronalaze male plastične komadiće na obali, prvenstveno u regionu Galicia-e još 13. decembra 2023.

Volonteri su počeli da pretražuju plaže skupljajući malu plastiku dok je rastao strah od toga koliko je toga moglo biti izgubljeno u okeanu. Grupa za ekološku zaštitu kaže da bi mogle postojati milijarde mikroplastike koje plutaju okeanom i dolaze na obalu dok podižu uzbunu zbog uticaja na ribolov i lanac ishrane.

Istraga je pronašla izvor, sve do kontejnerskog broda koji je 8. decembra izgubio šest kontejnera, otprilike 50 milja zapadno od obale Portugala. Zbog strujanja, većina plastike pronađena je na španskim plažama u Galicia-i, kao i nešto u Asturias-u.

Problem mikroplastike je dobro poznat, sa pozivima da se njegova pošiljka reguliše ili zabrani. Prije samo godinu dana Francuska je zaprijetila tužbom kada je plastika počela da izlazi na plažama Brittany.

Greenpeace, zajedno sa Ecologistas en Acción, Friends of the Earth, SEO/BirdLife i WWF udružili su se u pozivanju na veću koordinaciju između španskih vlasti kao odgovor na trenutno izlivanje peleta. U isto vrijeme, grupe koriste događaj kako bi skrenule širu pažnju na probleme mikroplastike u okeanima.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply