Skip to main content
search
VijestiSvijet

Izlivanje nafte iz “Amoco Cadiz-a”: Najveci gubitak morskog života ikada

By 16/03/2024March 18th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije:shutterstock.com

Nakon izlivanja nafte iz tankera Torrey Canyon, koje je 1967. godine pretvorilo more u crnu masu i proglasilo se za najgoru ekološku katastrofu tankera, potonuće tankera Amoco Cadiz 1978. godine ponovo je preuzelo titulu najvećeg pomorskog izlivanja nafte na svijetu, ostavljajući još jednu mračnu tačku u istoriji pomorskog saobraćaja i odgovarajući za najveći gubitak morskog života ikada zabilježenog nakon izlivanja nafte.

Po veličini izlivanja, ovaj incident je rangiran kao četvrto najvece izlivanje nafte iz tankera u svijetu, poslije “Atlantic Empress-a” (1979), “ABT Summer-a” (1991) i “Castillo de Bellver-a” (1983). To znači da je izlivanje nafte iz “Amoco Cadiz-a” bilo najvece koje je svijet ikada vidio do tada. Kanjon Torrey je rangiran na 7. mjestu prema “Britannica-i”.

U jutarnjim satima 16. marta 1978. godine, VLCC “Amoco Cadiz” pod liberijskom zastavom, bio je na putu iz Persijskog zaliva u Evropu sa više od 220.000 tona sirove nafte, kada je ogroman talas udario brod, izazvavši kvar na kormilu, i uzrokovao plutanje broda prema obali u jakoj oluji. Pomoc tegljača je stigla na lice mjesta, ali loše vrijeme je otežalo operacije, gurnuvši brod dalje da pluta blizu obale. Uprkos svim naporima, “Amoco Cadiz” se nasukao na stijenu, u blizini male luke Portsall, na sjeverozapadnoj obali Francuske. Do popodneva 17. marta, brod je bio potpuno uništen i prve naftne mrlje su brzo stigle do obale. Loše vrijeme spriječilo je efikasnu operaciju izvlačenja nafte i dovelo do toga da se brod podijelio na tri dijela i potonuo u narednim danima, što je rezultiralo najvecim izlivanjem nafte te vrste u istoriji do tog datuma.

Povrijeđenih i poginulih nije bilo, pošto je posadu spasila francuska pomorska avijacija.

U naredne dvije nedjelje, cijeli teret od preko 220.000 tona lake iranske i arapske sirove nafte i 4.000 tona bunker goriva, ispušten je u mora, zagađujuci više od 300 km evropske obale. Ulje je brzo formiralo viskoznu emulziju, povecavajuci zapreminu zagađivača do pet puta, prema ITOPF-u. Američka NOAA procjenjuje da je ukupno izlivanje nafte iznosilo 220.880 metričkih tona. Iako je ukupna količina sakupljene nafte i vode dostigla 100.000 tona, iz ove tečnosti je nakon tretmana u postrojenjima za preradu, izvučeno manje od 20.000 tona nafte.

Do jula, naučnici su proglasili izlivanje nafte iz “Amoco Cadiz-a” najvecim biološkim ubistvom morskog života ikada zabilježenim u takvom incidentu. “To je najvece biološko ubistvo od bilo kog izlivanja koje smo vidjeli” …rekao je Dr. Wilmot Hess, direktor NOAA laboratorije za istraživanje životne sredine. Dvije nedjelje nakon nesrece, milioni mrtvih mekušaca, morskih ježeva i drugih bentoskih vrsta isplivali su na obalu. Iako su populacije bodljokožaca i malih rakova skoro potpuno nestale iz nekih oblasti, populacije mnogih vrsta su se oporavile u roku od godinu dana. Ptice ronilice su činile vecinu od skoro 20.000 pronađenih mrtvih ptica.

Jasan neposredni faktor koji je doprinjeo ovom incidentu bilo je loše vrijeme, što je izazvalo kvar na kormilu, ometalo operacije reagovanja, i dovelo do potpunog raspada broda, prije nego što je bilo kakva nafta mogla da se ispumpa iz olupine.

Francuski premijer Raymond Barre je 25. marta saopštio da je olupina prouzrokovana „teškim nemarom“, i zabranio je tankerima da uđu u krug od 11 kilometara od francuske obale. Zapovjednik tankera je navodno stavljen pod istragu, i na kraju optužen za kršenje francuskih zakona o zagađenju. U međuvremenu, sudski dokazi koje su reprodukovali međunarodni mediji ukazuju na nedovoljno održavanje broda i loš dizajn mehanizma za upravljanje brodom, ali nijedan zvanični izvještaj o istrazi to nije potvrdio.

Francuska Vlada, zajedno sa lokalnim zajednicama i pogođenim ribarima, tužila je vlasnika kompanije u Sjedinjenim Državama. Vlasnik je tvrdio da nisu imali obavezu da plate, jer njihova kompanija nije odgovorna za neispravan sistem upravljanja. Poslije više od decenije, 1992. godine, konačno su pristali da plate 200 miliona dolara (190 miliona eura) odštete, manje od polovine traženog iznosa.

Incident u “Amoco Cadiz-u” ostaje jedno od najsveobuhvatnije proučavanih izlivanja nafte u istoriji, ne samo zbog veličine njegovog uticaja na ekosistem, vec i zbog postavljanja pitanja u vezi sa bezbjednošcu transporta nafte u svjetskim okeanima. Za razliku od drugih brodova koji su učestvovali u relevantnim nesrecama prethodnih godina, “Amoco Cadiz” je bio relativno nov, dobro opremljen supertanker, kojim je upravljala velika američka naftna kompanija sa dobrim bezbjednosnim rekordom. To je tada pokrenulo pitanja o prirodi samih velikih brodova, i nedostatku efikasne regulacije tankera koji plove pod „zastavama pogodnosti“, pitanje koje ostaje aktuelno do danas.

Međunarodni mediji u to vrijeme su citirali administratora NOAA, Richarda Franka, koji je rekao da je ovaj incident istakao potrebu za strožijim bezbjednosnim i operativnim standardima tankera.

-Ironično, “MT Haven”, sestrinski brod ‘Amoco Cadiz-a’, imao je sličnu sudbinu jer je eksplodirao i potonuo kod obala Đenove, Italija, 13 godina kasnije.

-Procjenjuje se da je izlivanje nafte iz “Amoco Cadiz-a” šest puta vece od dobro poznate katastrofe “Exxon Valdez” iz 1989. godine.

Izvor:safety4sea.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply