Skip to main content
search
VijestiSvijet

Izvoz nafte iz Namibije mogao bi do 2030. godine podstaknuti nove trgovine tankerima

By 13/05/2024May 14th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Namibija, zemlja na zapadu Afrike koja bi mogla biti bogata energijom, do kraja ove decenije mogla bi pokrenuti nove trgovine sirovom naftom, uključujući VLCC-ove i brodove tipa Suezmax.

U svom najnovijem izvještaju na tržištu, kompanija Poten & Partners sa sjedištem u New York-u otkriva da su neki analitičari uporedili potencijal izvoza energije Namibije sa onim u Gvajani, južnoameričkoj zemlji koja trenutno prolazi kroz ekonomsku transformaciju zasnovanu na energiji.

Naftne kompanije uključujući Shell, TotalEnergies i portugalski Galp Energia nedavno su otkrile naftu u namibijskim vodama.

Razvoj offshore energije vjerovatno će pratiti model Gvajane, u kojem će se razvijati rezerve dubokovodne energije korišćenjem FPSO jedinica, pri čemu će ove jedinice vjerovatno biti servisirane velikim tankerima, navodi Poten.

Kao i Gvajana, zapadnoafrička zemlja nije članica OPEC-a. Ali, proizvodnja energije u Gvajani brzo raste. Trenutna proizvodnja u Gvajani je oko 600.000 barela dnevno, prema procjenama Potena, uglavnom otpremljenih na tržišta u Evropi i Aziji. Broker vjeruje da bi Namibija mogla slijediti sličan razvojni put.

Trenutno su u namibijskim vodama aktivne četiri bušotine. Međutim, na osnovu trenutnih otkrića, ova afrička zemlja bi mogla proizvoditi 500.000 barela sirove nafte dnevno u narednoj deceniji, a taj obim bi se mogao udvostručiti na duži rok.

Namibija i druge zapadnoafričke zemlje, uključujući Angolu i Nigeriju, imaju slične geologije onima na istočnoj obali Južne Amerike. Zapravo, stručnjaci vjeruju da su te dvije regije nekad bile dio jedne kopnene mase: vjeruje se da su se regije odvojile prije više od 140 miliona godina.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply