Skip to main content
search
VijestiSvijet

Izvoz ruske sirove nafte se približava vrhuncu kako sankcije počinju da pokazuju efekat

AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Naporima regulatora u SAD-u, Britaniji i Evropskoj Uniji da se direktnije uključe sa vlasnicima brodova i pružaocima usluga povezanim sa izvozom ruske nafte, postižu se očigledni rezultati sa jasnim znacima da se potražnja za ruskom sirovom naftom smanjuje kako sankcije postaju strože.

U proteklih šest mjeseci, vlasti na Zapadu počele su da pooštravaju kontrolu nad vlasnicima brodova i pružaocima usluga za koje se sumnjalo da ne poštuju utvrđeni maksimalni cijenovnik ruske nafte iz decembra 2022. To je dovelo do onoga što je američki posrednik za tankere Poten & Partners opisao kao „egzodus“ zapadnih vlasnika iz trgovine, čineći Rusiju sve zavisnijom o tzv. mračnoj floti. Međutim, otprilike u isto vrijeme, zemlje G7 su počele da ispituju – i sankcionišu – sve veći broj plovila uključenih u transport ruske sirove nafte.

„Ova pooštrena kontrola stvorila je sve veće probleme i za Rusiju i za njene ključne kupce“, analitičari u Poten su primijetili u svom najnovijem sedmičnom izvještaju.

Indija se posebno čini voljnom da smanji svoju zavisnost od ruske nafte, sa izvještajima Splash-a ranije ove godine o tome kako se Indija vratila Iraku za svoje isporuke sirove nafte.

Rusija je postala glavni dobavljač sirove nafte Indije nakon što je zemlja počela da nudi velike popuste na svoju sirovu naftu nakon izbijanja sukoba, što je transformisalo globalne trgovačke lance tankera tokom posljednje dvije godine. Međutim, ova dominacija Rusije sada blijedi.

Indijski ministar za naftu i prirodni gas, Hardeep Singh, naglasio je ranije u januaru da ruska nafta više nema prednost u cijeni u poređenju sa iračkom sirovom naftom.

Ne samo da se Indija povlači iz uzimanja ruske nafte, Poten napominje da su i turski i kineski igrači smanjili svoj uvoz u posljednjih nekoliko mjeseci.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply