Skip to main content
search
VijestiSvijet

Izvršni direktor DNV Maritime: Nalazimo se usred istinskog pomorskog preporoda

AAA

Izvor fotografije: DNV

Tokom Maritime Energy Transition Summit 2024. godine, održanog 8. februara, Knut Ørbeck-Nilssen, izvršni direktor DNV Maritime, osvrnuo se na različite trendove i promjenljive realnosti sa kojima se trenutno suočava globalna pomorska industrija, ističući da pomorska industrija prolazi kroz svojevrsni preporod, pokušavajući da usvoji trenutne tehnologije dok ulaže u tehnologije sutrašnjice.

Prema riječima Knut Ørbeck-Nilssen-a, usvajanje alternativnih goriva predstavlja priličan izazov, s obzirom na to da nivoi proizvodnje nisu dovoljni da zadovolje ogromne potrebe pomorstva. Daljnji razvoj infrastrukture je neophodan, ali je istovremeno neizvjesno koja će goriva prevladati vremenom i biti zaista usvojena, što utiče na investicije zbog visokog rizika. Međutim, on je pozvao zainteresovane strane na akciju, govoreći da je sada pravo vrijeme da se preduzmu mjere koje će promovisati zeleniju budućnost.

“Vrijeme otkucava, moramo početi praviti pravi napredak, odmah.”, prokomentarisao je Knut Ørbeck-Nilssen tokom Maritime Energy Transition Summit 2024.

Izvršni direktor je takođe pomenuo biogoriva, izdvajajući ih od ostalih goriva jer mogu pomoći u smanjenju emisija postojeće flote. Osim biogoriva, Knut Ørbeck-Nilssen je podržao i implementaciju tehnologija energetske efikasnosti koje mogu značajno doprinijeti smanjenju emisija. Kako je istakao, propulzija vjetrom je obećavajući pravac, vraćajući pomorstvo njegovim drevnim korijenima.

“Ko bi pomislio da ćemo nakon svih ovih godina tehnološkog napretka ponovo jedriti”, rekao je on.

Još jedan saveznik u naporima industrije da se dekarbonizira, prema izvršnom direktoru DNV-a, je digitalizacija.

“1,5 milion članova posade, i muškaraca i žena, svakodnevno se suočava sa opasnostima kako bi pomorska trgovina nastavila da se kreće”, istakao je Knut Ørbeck-Nilssen, ukazujući na to da bi bezbjednost pomoraca i njihova sigurnost trebali biti u srcu putovanja pomorske dekarbonizacije, kako bi ovaj poduhvat zaista bio uspješan.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply