Skip to main content
search
VijestiCrna GoraNautikaIstaknute Vijesti

Jahta nekada najslavnijeg holivudskog para, „zimuje“ u marini Portonovi

AAA

Autor fotografije: pomorstvo.info

Jahta „Kalizma“, izgrađena 1906. godine, na početku XX vijeka, možda i ne bi bila ono što jeste, svjedočanstvo jednog vremena, da nije postala poznata po tome što se na njoj dešavala ljubavna priča slavnog holivudskog para, Richard Burton-a i Elizabeth Taylor.

Današnji vlasnik „Kalizma-e“, indijski milijarder Shirish Saraf, osnivač i vlasnik kompanije Samen Capital, kupio je jahtu 2019. na aukciji i potpuno je obnovio. Zahvaljujući tom podvigu, danas „Kalizma“ izgleda „kao nova“, a opet je zadržala potpuno autentičan izgled, šarm „boljih vremena“ i sjaj jednog drukčijeg odnosa bogataša prema stilu. „Kalizma“ jasno govori da u vrijeme njene izgradnje nije bilo dovoljno „imati i biti“, nego je bilo važno i izgledati dostojanstveno.

Intenzivna ljubavna priča, ovog holivudskog para zapamćena je po brojnim blokbasterima, dva braka (i dva razvoda), ali i po dragocjenim poklonima koje je glumac poklanjao ovoj divi u znak ljubavi.

Njihova romansa počela je razvodom od svojih tadašnjih supružnika. Ubrzo su se vjenčali na privatnoj ceremoniji u Montrealu 1964. godine. Brak je bio obilježen njihovim vatrenim temperamentima i raskošnim načinom života, a vrhunac toga, dešavao se upravo na jahti „Kalizma“ koja je bila i nijemi svjedok najboljih i najgorih trenutaka njihovog braka.

Kako je i zašto Burton kupio „Kalizma-u“?

Godine 1967., kako bi proslavila drugi Oskar Elizabeth Taylor, za njenu ulogu Marte u filmu „Who’s Afraid of Virginia Woolf?“, Burton je svojoj supruzi poklonio nešto posebno: luksuznu jahtu dugu 45,7 metara. I to svakako nije mogla biti jahta masovne proizvodnje, već ekskluzivna starinska jahta koja bi dobila ime „Kalizma“, čije ime je „akronim“ za Kate, Lisa i Maria, imena Burtonove tri kćeri.

Glamurozna, ali, istovremeno i romantična atmosfera koja je pratila ovaj par i danas se može zamisliti na „Kalizma-i“, zahvaljujući savršenoj restauraciji koja je trajala dvanaest mjeseci, a koju je izveo Palazzo Morelli, u italijanskom dekoru, a po želji sadašnjeg vlasnika.

Jedan detalj iz istorije „Kalizma-e“, svakako je među važnijima. Naime, ondašnji istraživači pomorskog i nautičkog sektora, bulevarski magazini i sva „sedma sila“, prvi put su, ustvari, promovisali „Kalizma-u“ u avgustu 1967. godine, kad je na njenoj palubi „ovjekovečen“ slavni par. Bilo je to kod obale Capo Caccia na Sardiniji. Ostalo je istorija, koju „Kalizma“ i danas čuva.

pomorstvo.info

Podijeli vijest:

Leave a Reply