Skip to main content
search
KarijeraVijesti

James Clear objašnjava zašto je “Pravilo dva minuta” ključ za izgradnju dugoročnih navika

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Najteži korak je obično prvi, ističe on. Stoga ga učinite kraćim. Časopis “Entrepreneur” bio je prisutan na samitu “BetterUp Uplift” u San Francisco-u 11. aprila, gdje je istaknuti autor i javni govornik, James Clear, najpoznatiji po svojoj knjizi “Atomske navike”, koja je postala bestseler New York Times-a, govorio o ključu za uspostavljanje trajnih navika.

Njegova knjiga, koja ljude uči o važnosti izgradnje boljih navika na skalabilnom nivou i uspjehu sa tim novousvojenim ponašanjima, prodata je u više od 15 miliona primjeraka. Ipak, on zna da kada ljudi žele da naprave ogromne promjene, to može izgledati potpuno obeshrabrujuće.

Ali Clear je rekao da postoji jedna tehnika koja zahtijeva samo dva minuta vašeg vremena. Koristeći “pravilo dva minuta”, možete početi sa primjenom navika u svakodnevnom životu, bez obzira koliko dalekosežne (ili velike) te nove navike mogu biti. Strategija se može primijeniti na bilo koju naviku koju pokušavate izgraditi, kaže on, i to na profesionalnom i ličnom nivou.

Pravilo dva minuta podrazumijeva da novu naviku ili zadatak koji želite da ostvarite, bez obzira na njegovu veličinu, svedete na kratku aktivnost koja se može završiti za manje od dvije minute.

“Za bilo koju naviku koju pokušavate uspostaviti, pojednostavite je na aktivnost koja traje manje od dvije minute,” savjetuje Clear. “Na primjer, cilj ‘pročitaj 30 knjiga godišnje’ pretvorite u ‘pročitaj jednu stranicu’, a ‘vježbaj jogu četiri puta sedmično’ svedite na ‘rasprostri prostirku za jogu’.”

Clear ističe da su kritičari izrazili zabrinutost zbog ove taktike jer su svjesni da time pokušavaju zavarati svoje mozgove, što može otežati sprovođenje. Međutim, on savjetuje da se zadrži jednostavnost i da se jednostavno krene — jer je prvi korak obično najteži.

“Postoji suštinska istina o navikama koju mnogi zanemaruju: navika prvo mora biti uspostavljena prije nego što se može unaprijediti,” istakao je on. “Potrebno je da navika zauzme svoje mjesto u vašem životu, kako biste je kasnije mogli razvijati i usavršavati.”

Clear je to uporedio sa odlaskom u teretanu, gdje prvi korak u izgradnji navike može biti jednostavno oblačenje sportske odjeće i izlazak kroz prednja vrata, umjesto da odmah počnete sa trčanjem od pet milja ili intenzivnim treninzima.

“U nekom trenutku, planiranje postaje neka vrsta odgađanja.”

“I ne znam zašto to radimo. Ali, često imamo all-or-nothing pristup našim navikama,” rekao je. “Toliko smo fokusirani na pronalaženje najboljeg programa vježbanja, savršene prodajne strategije, idealnog plana ishrane — toliko smo fokusirani na optimizaciju da sebi ne dopustimo da se to pojavi čak i na mali način.”

Ponekad odlučivanje o početku umjesto planiranja početka je promjena koja vam je potrebna, rekao je.

“Pravilo od dva minuta pomaže da se izbjegne perfekcionizam, strah i sklonost prekomjernom planiranju ili istraživanju,” istakao je Clear.

Izvor: entrepreneur.com 

Podijeli vijest:

Leave a Reply