Skip to main content
search
VijestiSvijet

Japan – Nacija sa najvrijednijom flotom

By 05/03/2024March 6th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Japan, Kina i Grčka nastavljaju da dominiraju kao države koje posjeduju brodove, i po veličini i po vrijednosti flote, prema VesselsValues kompanije “Veson Nautical”.

Vrijednost imovine i vlasničke strategije vodećih nacija sa vlasništvom nad brodovima, značajno su se promijenile u posljednjih 12 mjeseci, u najnovijem istraživanju 10 najvećih nacija sa vlasništvom nad brodovima.

Japan i dalje ima najcijenjeniju flotu, koja ima ukupno 206,3 milijarde dolara imovine, što je povećanje od 5% od posljednjeg izvještaja u novembru 2022. godine.

Tri vodeće zemlje su značajno investirale u sektor tankera sa skoro 100 plovila dodanih japanskoj floti, povećavajući njegovu ukupnu vrijednost za 15,5%, a vrijednosti za ovaj sektor su nastavile da jačaju u skoro svim podsektorima i starosnim kategorijama tokom prošle godine.

Od zemalja sa najvećim vlasništvom nad brodovima, Japan posjeduje najviše vrijednosti flote za LNG i LPG plovila sa 37,8 milijardi dolara i 13,4 milijarde dolara, i po obimu sa 202 LNG-a i 344 LPG-a.

Kina posjeduje najveći broj tankera i kontejnerskih brodova. Tankerska flota se sastoji od 1.576 brodova ukupne vrijednosti od 47,4 milijarde, a kontejnerska flota ima 1.011 brodova, vrijednih impresivnih 42,6 milijardi dolara.

Iako Kina posjeduje više tankera, grčka tankerska flota ima najveću vrijednost od 69,5 milijardi dolara, nadmašujući Kinu za 22,1 milijardu dolara. Grčka je takođe vlasnik druge po veličini LNG flote, sa 143 broda i vrijednošću flote od 31,1 milijardu dolara. Vrijednosti u ovom sektoru su konstantno bile na povišenim nivoima od 2022. godine, vođene porastom potražnje.

SAD su ostale na 4. mjestu sa ukupnom vrijednošću od 99,9 milijardi dolara, što je više od milijardu dolara u odnosu na posljednji izvještaj.

Singapur je zadržao 5. mjesto, sa vrijednošću flote od 85,7 milijardi dolara i 4. mjesto po broju plovila u vlasništvu.

Južna Koreja je ove godine zadržala 6. poziciju, a vrijednost njene flote sada iznosi 67 milijardi dolara, što je povećanje od nešto više od milijardu dolara od posljednjeg izvještaja.

Norveška se pomjerila na 7. mjesto, nadmašivši Njemačku, sa ukupnom vrijednošću flote od 59,3 milijarde dolara.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply