Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Japanske kompanije razvijaju i komercijalizuju kruta jedra

AAA

Izvor fotografije: Tsuneishi Shipbuilding

Tri japanske kompanije udružile su se kako bi komercijalizovale kruta jedra kao novi uređaj za uštedu energije u brodarstvu.

Brodograditelj iz Hirošime, Tsuneishi Shipbuilding, u partnerstvu sa Mitsui E&S Shipbuilding i Akishima Laboratories, razvijaće kruto jedro u obliku krila koje će se koristiti kao pomoćni pogonski uređaj na brodovima.

Prema Tsuneishi-ju, kruto jedro može se instalirati na postojeće brodove uz minimalne modifikacije.

Brodograditelj će koordinisati cijeli razvojni projekat, raditi na dizajnu i proizvodnji jedra, dok će Mitsui E&S Shipbuilding proučavati sistem kontrole i oblik jedra. Akishima Laboratories će sprovesti evaluaciju performansi jedra koristeći CFD analizu i druge metode.

Jedro će, zapravo biti instalirano na brod 2026. godine, a komercijalizacija će početi sledeće godine.

Mitsui OSK Lines (MOL) takođe je razvio sopstveni sistem pogona na vjetar sa krutim jedrom, u saradnji sa Oshima Shipbuilding.

Prošlog mjeseca, kompanija je najavila da će instalirati svoj Wind Challenger kruto jedro na sedam balkera i višenamjenskih brodova. Ovi brodovi će se pridružiti postojećim plovilima koja već koriste različite oblike pogona na vjetar. MOL planira da porine 25 brodova opremljenih Wind Challenger jedrima do 2030. godine i 80 brodova do 2035. godine, čime će postati jedan od najvećih svjetskih investitora u tehnologiju pogona na vjetar.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply