Skip to main content
search
VijestiSvijet

Jasan znak snažnog tržišta tereta

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Tržište balkera je na pozitivnoj putanji, što je očigledno iz nivoa tereta i postaje jasno iz poređenja dvije specifične vrijednosti.

Zapravo, razlika između troška naručivanja broda i troška sticanja novogradnje u znatnoj mjeri odražava trenutne uslove na tržištu. U martu 2024. godine, trošak naručivanja Capesize balkera iznosi oko 65 miliona dolara, prema podacima brodarskog posredništva Allied. Trošak za Panamax je 42 miliona dolara, za Supramax 38 miliona dolara, i za Handysize 34 miliona dolara.

Ali, koji je trošak sticanja novogradnje balkera koji može iskoristiti dobre nivoe za njihova tržišta ? U slučaju Capesize, podaci Allied pokazuju da su vlasnici spremni platiti premiju koja premašuje 10 miliona dolara. Cijena sticanja novogradnje Capesize je 75,5 miliona dolara u martu 2024. godine. Slično, cijena za Panamax je 41,5 miliona dolara, za Supramax 41 milion dolara, i za Handysize 34 miliona dolara.

Sticanje modernog broda koji je tek izgrađen uklanja faktor neizvjesnosti uključen uz naručivanje broda. Novoizgrađeni brod prodan na sekundarnom tržištu može se odmah iskoristiti. Sa druge strane, brod koji će biti isporučen za dvije ili tri godine predstavlja investiciju koja uključuje rizik, jer je teško – ako ne i nemoguće – tačno procijeniti tok tržišta tereta kada brod bude isporučen.

Stoga, u slučajevima kada se tržište tereta kreće na pozitivnim nivoima i očekuje se da će kratkoročno ostati na pozitivnim nivoima, trošak sticanja novogradnje na tržištu polovnih brodova tendira da bude veći u poređenju sa troškom naručivanja istog broda.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply