Skip to main content
search
KarijeraVijesti

Jedanaest iznenađujućih navika koje odlikuju istinski moćne osobe

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Autor: Dr. Travis Bradberry

U savremenom diskursu, moć je često shvaćena negativno, međutim, ovo je samo rezultat njenoj težnji iz pogrešnih motiva. Kada se moć stiče i koristi iz pravih razloga, ona se transformiše u snažan instrument za dobrobit.

Niccolo Machiavelli je utemeljio percepciju da se moć može sticati isključivo eksploatacijom negativnih aspekata ljudskog karaktera. Jedan od njegovih aforizama glasi: “Mudar vladar nikada ne bi trebao održavati vjeru kada bi to bilo protiv njegovih interesa.” Ova Machiavelli-jeva misao sugeriše da je neodržavanje obećanja ili odstupanje od vlastitih vrijednosti opravdano ukoliko donosi korist.

Ovakvo shvatanje moći nije karakteristično samo za Machiavelli-ja, već je prisutno i u modernom vremenu, na primjer kod Robert Green-a, koji je izjavio: “Ključ moći leži u sposobnosti procjene ko je najprikladniji za unapređenje vaših interesa u svim situacijama.” Stoga nije iznenađujuće što prevladava mišljenje da se moć može steći samo arogantnim ponašanjem.

Međutim, kako Machiavelli, tako i Green-e, podlegli su zabludi. Najnovija istraživanja Univerziteta u Kaliforniji, Berkeley, otkrivaju da u kontekstu moći, osobe sa pozitivnim karakteristikama zauzimaju vodeće pozicije. Studija je pokazala da su osobe ocijenjene kao najmoćnije od strane svojih kolega, upravo one koje se ističu svojom razmatrajućom i društvenom naravi. Takođe, osobe koje su primjenjivale Machiavelli-jeve metode, poput ogovaranja i manipulacije za sticanje moći, brzo su bile identifikovane, izolovane i na kraju ostale bez ikakvog uticaja.

Ovakvi nalazi redefinišu uobičajenu percepciju moći. Moć sama po sebi nije zla, niti je težnja za moći inherentno loša. Bez moći, nemoguće je postići bilo koji cilj, bio on dobar ili loš. Čak i oni koji teže unapređenju svijeta ne mogu to ostvariti bez primjene lične moći. Problem nastaje kada dođe do zloupotrebe moći i kada se koriste neetički postupci za njeno sticanje.

Ljudi koji mudro stiču i koriste moć ostavljaju dubok uticaj na svoje okruženje. Međutim, ova moć proizlazi prvenstveno iz njihove unutrašnje snage i uticaja. Mi vidimo samo spoljni aspekt njihovih djelovanja: inovacije, izražavanje vlastitog mišljenja, stremljenje ka većim dostignućima. Ali, suština njihove snage leži u samopouzdanju i sposobnosti, koje su razvili kroz vrijeme.

Iako, se faktori koji utiču na ljude mijenjaju, karakteristike moćnih osoba ostaju konstantne. Njihova usredsređenost na postizanje izvrsnosti ogleda se u jedanaest navika, koje možemo usvojiti kako bismo i sami proširili svoju moć i uticaj:

 1. Ne čekaju titulu da bi preuzeli vođstvo.
 2. Ometaju status quo sa gracioznošću.
 3. Samostalno razmišljaju.
 4. Fokusiraju se na ono što je zaista bitno.
 5. Usavršavaju umijeće upravljanja konfliktima.
 6. Inspirišu dijalog.
 7. Poznaju svoje snage i slabosti.
 8. Razvijaju i koriste svoje mreže.
 9. Traže pomoć kad im je potrebna.
 10. Vjeruju u sebe i svoje ciljeve.
 11. Djeluju odmah.

Boris Jeljcin je rekao: “Možete napraviti prijesto od bajoneta, ali na njemu ne možete sjediti dugo.” Zaboravite sve što ste dosad čuli o moći. Na kraju, oni koji djeluju sa integritetom zaista pobjeđuju. Želja za moći ili uticajem je prihvatljiva, pod uslovom da se isti koriste sa integritetom.

Izvor: finance.yahoo.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply