Skip to main content
search
VijestiCrna GoraSport

Jedrenje donijelo prvu vizu za Crnu Goru na Olimpijskim igrama u Parizu

AAA

Izvor fotografije: Al Zakh / Shutterstock.com

Crnogorski jedriličari su osigurali prvu vizu za Crnu Goru na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu! Vizu je izborio Milivoj Dukić na Svjetskom prvenstvu za olimpijsku klasu ILCA7 za jedriličare u Adelaide-u, koje je danas završeno. Pored borbe za titulu svjetskog prvaka, jedriličari su se nadmetali da za svoje zemlje osvoje jednu od sedam dostupnih viza za Pariz.

Na prvenstvu se takmičio i mladi reprezentativac Ilija Marković. Obojica su nastavili sa sjajnim izdanjima na velikim takmičenja, koja traju već godinama. Na Svjetskom prvenstvu u Australiji su opravdali očekivanja, Dukić je planetarnu smotru završio na 21. mjestu, a Marković na 39.

Milivoj Dukić se uoči poslednjeg dana nalazio na 21. mjestu, već je imao vizu za Olimpijske igre u rukama, jer je u konkurenciji jedriličara koji nisu obezbijedili mjesto u Parizu na Svjetskom prvenstvu u Hagu, bio na prvom mjestu. Poslednjeg dana takmičenja, na programu je bila još jedna regata, ali nije bilo stabilnog vjetra kak bi se jedrilo.

Daleko najmlađi učesnik zlatne grupe finalne serije, Ilija Marković je bio 39., odnosno samo par mjesta su ga dijelila od mjesta koje vodi na Olimpijske igre. Na osnovu pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske jedriličarske federacije, na Igrama može da učestvuje samo jedan jedriličar iz svake države.

„Svjetsko prvenstvo je završeno sa velikim uspjehom, a kao selektor reprezentacije, izuzetno sam zadovoljan postignutim ciljem odlaska na Olimpijske igre. Takođe, želim čestitati Milivoju Dukiću na izborenoj vizi za Olimpijske igre i uputiti im obojici čestitke na predanom radu i velikom uspjehu za crnogorski olimpijski sport. Posebno me raduje izvanredan rezultat Markovića, koji će sigurno postati nasljednik i osigurati predstavljanje Crne Gore u jedrenju na budućim Olimpijadama. Sada predstoji veliki rad za postizanje što boljeg plasmana, a želim i da Milivoj osvoji jednu od medalja.“ iz Adelaide-a poručuje selektor jedriličarske reprezentacije, Ilko Klakor.

Treba naglasiti da je Crna Gora imala dva jedriličara u zlatnoj grupi finalne serije, što je pošlo za rukom samo svjetskim silama. Milivoj Dukić je tri puta učestvovao na Igrama, a sada je stigao do četvrte vize u karijeri. Kada je Ilija Marković u pitanju, dilema je jedino – kada će dobiti priliku da debituje na Olimpijskim igrama, jer je kristalno jasno da je svijetla budućnost, ne samo crnogorskog, nego i svejtskog jedrenja.

Ostaje nam da jedriličarima iz Crne Gore poželimo dobar vjetar i mnogo uspjeha tokom godine koja je tek počela, a izvjesno da ih očekuje izazovna godina. Slijede Olimpijske igre, slijede velika međunarodna takmičenja, a jedriličari iz Crne Gore su naučeni i imaju stav, da uvijek mogu bolje i više. Zato su i stigli do Pariza!

Izvor: Radio Kotor

Podijeli vijest:

Leave a Reply