Skip to main content
search
VijestiZabava

Joga može ojačati vaš imuni sistem: 3 asane za vašu dnevnu rutinu

AAA

Izvor fotografije:

Joga je moćno sredstvo za sistematsko jačanje našeg imunog sistema. Kroz asane i tehnike disanja, cijelo tijelo se budi, poboljšavajući prirodnu odbranu i samoizlječenje. Joga poboljšava cirkulaciju u limfnom sistemu, što je ključni element imunološkog zdravlja. Pokreti i položaji (asane) u jogi doprinose boljem funkcionisanju ovog sistema, koji je sada presudan u zaštiti od patogenih faktora.

Pored toga, joga smanjuje stres hormone koji slabe imuni sistem, jača respiratorni sistem, pomaže u detoksikaciji stimulacijom limfnog sistema i promoviše optimalnu funkciju organa poboljšanjem cirkulacije krvi u raznim dijelovima tijela. Prema Kathleen Fry, M.D., predsjednici Američke asocijacije holističke medicine u Scottsdale-u, Arizona, joga se razlikuje od drugih vježbi jer koristi cijelom tijelu, a ne samo specifičnim područjima.

1 Viparita Karani – Položaj nogu uza zid

Vježbanje nekoliko minuta Viparita Karani asane može pomoći u smanjenju pritiska na donji dio leđa, kao i u ublažavanju osjećaja težine i umora u stopalima, nogama i kukovima.

2 Matsyasana – Položaj ribe

Smatra se da istezanje grudi i otvaranje srčanog područja u Matsyasana asani stimuliše reakciju opuštanja i pomaže u oslobađanju napetosti, promovišući osjećaj mira i opuštanja.

3 Ardha Matsyendrasana – Položaj polu-ribe

Praktikovanje Ardha Matsyendrasana asane može vršiti pritisak na trbušne mišiće i debelo crijevo. Zbog toga može pružiti olakšanje od želučanih problema kao što su zatvor, loša probava i slično.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply