Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kako pomorska industrija može postati čistija bez gubitka zamaha i umanjivanja svoje ekonomske važnosti?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Bez obzira na preduzete mjere, sve počinje i završava sa čistim trupom. Sa prevozom preko 80% svjetske trgovine po obimu, pomorstvo je neophodno za svjetski prosperitet, ali takođe ima značajan uticaj na planetu; kako kroz svoj doprinos emisiji zagađujućih gasova staklene bašte (GHG), tako i kao glavni vektor za prenos invazivnih vodenih vrsta širom svijeta.

Jotun-ov Clean Shipping Commitment prvi put je predstavljen na Nor-Shipping-u 2023. i svjedočanstvo je kontinuiranog fokusa Jotun-a za pomoć pomorskoj industriji da postane čistija. Ovaj fokus traje skoro 100 godina i koncentriše se na rješenja i proizvode dostupne na tržištu danas koji pomažu industriji da se dekarbonizuje, uz istovremeno očuvanje biodiverziteta i uživanje u prednostima uštede goriva.

Pa, u čemu je razlika između zelenog i čistog pomorstva? Zeleno pomorstvo je često korišćen izraz i uključuje napredne tehničke investicije i investicije u inovativna rješenja poput novih vrsta goriva. Međutim, dokazana rješenja su već dostupna i osiguranje čistog trupa i dobro upravljanje biofouling-om ključni su koraci za čišćenje industrije.

Osim toga, čist trup počinje sa dobrim upravljanjem biofouiling-om. Otkako je Jotun osnovan 1926., to je bila srž – zaštita brodova od korozije i obraštanja. Danas još uvijek vjerujemo da je čist trup ključ za smanjenje emisije ugljenika, zaštitu biodiverziteta i očuvanje goriva.

Jotun opisuje svaki od ova tri aspekta kao stub koji podržava njegovo obavezivanje na čisto pomorstvo i nakon kratkog uvoda u nastavku, detaljnije ćemo pogledati svaki od njih u seriji predstojećih članaka.

Dekarbonizacija: Na IMO-u, gdje predstavnici 175 država članica osmišljavaju i usvajaju propise za međunarodno i domaće pomorstvo pod Konvencijom MARPOL, dekarbonizacija je na vrhu dnevnog reda. Prenos invazivnih vodenih vrsta podignut je kao još jedna briga, zbog uticaja na lokalne autohtone vrste.

U 2023. godini, na snagu je stupila još jedna nova mjera – pravila CII. Ova mjera se razlikuje i mjeri emisije CO₂ broda na osnovu njegovog rada tokom cijele godine. Jednom kada se izračunaju podaci o upotrebi goriva, prevezenom teretu i pređenoj udaljenosti, brodu će se dodijeliti ocjena od A do E, slično domaćim električnim uređajima.

Dodatni pritisak na industriju za dekarbonizaciju je održivost pritiska na interese tereta, i uticaj pomorstva ima sve vidljiviji uticaj na odluke potrošača.

Zajedno, međunarodni propisi i komercijalni pritisci oko dekarbonizacije stvaraju veliki pritisak na industriju u cjelini, i mogućnost dokumentovanja čistog trupa će biti sve važnija.

Zaštita biodiverziteta djelimično je riješena Konvencijom o balastnoj vodi iz 2004. godine, koja će do 8. septembra 2024. godine važiti za bilo koji brod koji obavlja međunarodno putovanje.

IMO radi na biofouling-u od 2006. godine i to je rezultiralo izdavanjem dobrovoljnih smjernica 2011. godine. Smjernice su ažurirane 2023. ali su i dalje dobrovoljne osim ako država zastave broda ne učini obaveznim.

Jednostavan odgovor na adresiranje dekarbonizacije, zaštite biodiverziteta i uštede goriva je osigurati da je trup broda što je moguće čistiji u svakom trenutku. Korišćenje visokokvalitetnog antifouling-a kao i proaktivno praćenje i čišćenje poput Jotun Hull Skating Solutions, spriječiće da biofoulnig dostigne nivoe u kojima može uticati na performanse broda – osiguravajući manju potrošnju goriva i time doprinoseći značajnim uštedama za vlasnike i operatere. Manja potrošnja goriva ima direktan uticaj na smanjenje emisija i, posljednje ali ne najmanje važno, smanjenje biofoulng-a će smanjiti širenje invazivnih vodenih vrsta i zaštititi globalni biodiverzitet.

Izvor: jotun.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply