Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Kapetan Lučke kapetanije u Baru Predrag Ratković: Kapetanije u Baru i Kotoru u 2023. izdale rekordan broj breveta

AAA

Izvor fotografije: luckekapetanije.me

Kada govorimo o Registru crnogorskih pomoraca, riječ je trenutno o bazi podataka izvedenoj iz Registra izdatih ovlašćenja o osposobljenosti i posebnoj osposobljenosti pomoraca, pojasnio je u emisiji “Mirno more” Radija Crne Gore, kapetan Lučke kapetanije u Baru Predrag Ratković.

“Vrlo bitna stvar je da registar omogućava elektronsku provjeru validnosti ovlašćenja, osposobljenosti i posebne osposobljenosti crnogorskih i stranih pomoraca. Svaki pomorac ima svoj profil i on se formira na početku njegove karijere, nakon što je podnio zahtjev za izdavanje pomorske knjižice i polaganje ispita za sticanje ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti, a pomorci će to znati da su to osnovna sigurnost na brodu, pružanje prve medicinske pomoći na brodu i postupanje u slučaju opasnosti za bezbjednost i podizanje svijesti o bezbjednosti na brodu.”, objašnjava Ratković.

Registar sadrži podatke o našim i pomorcima iz BiH i Srbije, koji imaju važeće brevete i pomorske knjižice. Iako je riječ o preciznoj evidenciji, ne može se znati koliko je trenutno aktivnih pomoraca.

“Znamo da Crna Gora ima oko 7.000 pomoraca, obje kapetanije pokrivaju i oko 1.500 pomoraca iz Bosne i Hercegovine i oko 2.000 pomoraca iz Srbije. A uz buduću nadogradnju, koja slijedi najkasnije u narednih par mjeseci, kroz evidenciju izdatih identifikacionih isprava pomoraca, poslužiće kao jedinstvena baza podataka crnogorskih pomoraca, jer Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe propisuje da se identifikaciona isprava pomorca izdaje isključivo crnogorskim državljanima. Još jedna vrlo bitna stvar je da registar omogućava elektronsku provjeru validnosti ovlašćenja, osposobljenosti i posebne osposobljenosti crnogorskih i stranih pomoraca, a uz buduće izdavanje identifikacione isprave crnogorskim pomorcima biće omogućena i provjera broja pomoraca iz Crne Gore koji su zaposleni ili imaju namjeru da se zaposle, odnosno ukrcaju na neke od domaćih i stranih kompanija, odnosno brodova”, kazao je Ratković.

Kapetan Ratković kaže da su u 2023. godini lučke kapetanije u Baru i Kotoru, izdale rekordan broj breveta.

“Obje kapetanije su 2023. izdale ukupno 17.245 ovlašćenja, još kad tome dodamo da je sve urađeno u roku i bez ijedne žalbe, shvatićete da je posao koji obavljaju obje kapetanije veoma značajan.”, naglašava Ratković.

Sve brevete, nakon predaje potrebne dokumentacije, pomorci u lučkim kapetanijama preuzimaju najkasnije u roku od 48 sati, ističe lučki kapetan Predrag Ratković.

Izvor: BARinfo

Podijeli vijest:

Leave a Reply