Skip to main content
search
VijestiSvijet

Katastrofalna gužva u Durbanu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Više od 60.000 kontejnera je zaglavljeno na moru, čekajući da budu iskrcani u najvećoj luci Južne Afrike, usred gužve koja se pripisuje lošem vremenu i kvarovima opreme, a koja šteti slabašnoj ekonomiji, prema mišljenju poslovnih i političkih grupa.

Desetine brodova čekaju ispred jugoistočne luke Durban, koja upravlja sa oko 60 posto kontejnerskog prometa zemlje, prema Južnoafričkoj asocijaciji špediterskih preduzeća (SAAFF).

Zagušenje u luci, kojom upravlja državna kompanija Transnet, pretvorilo se u političku raspravu u ponedjeljak, kada je vodeća opoziciona partija zatražila otpuštanje ministra javnih preduzeća.

“Situacija je katastrofalna”, rekao je John Steenhuisen, lider Demokratske alijanse (DA), nakon što je preletio luku helikopterom.

“Cijena ove krize je ogromna i prijeti ne samo performansama, već i narušavanjem ekonomije Južne Afrike, kao i našoj poželjnosti kao destinacije za međunarodnu trgovinu.”

Kao glavni izvoznik minerala i poljoprivrednih proizvoda, njene luke se često smatraju vratima Južne Afrike.

Zastoji u Durbanu i drugim terminalima koštaju ekonomiju više od 120 miliona randi (6,4 miliona dolara) dnevno, prema SAAFF-u.

Situacija je dostigla kritičnu tačku, rekao je direktor SAAFF-a Mike Walwyn AFP-u, pozivajući se na javno-privatna partnerstva za preuzimanje upravljanja lukama.

Prošle sedmice, predsjednik Cyril Ramaphosa je rekao da je veće učešće privatnog sektora u kontejnerskim terminalima među planiranim reformama logističkog sistema.

“Veoma sam jasno stavio do znanja upravi da bih volio da se svi problemi riješe do sljedeće godine”, rekao je Ramaphosa tokom posjete luci Richards Bay, gdje su kašnjenja natjerala Transnet da obustavi obradu kamiona koji prevoze izvoz uglja.

Izvor: today.rtl.lu

Podijeli vijest:

Leave a Reply