Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kina dostigla 50% svjetske brodogradnje u 2023. godini

AAA

Izvor fotografije: ambient_pix / Shutterstock.com

Prema istraživanju kompanije Clarksons Research, kineska brodogradilišta su činila 50% svjetske brodogradnje u 2023. godini, mjereno u kompenziranoj bruto toni (CGT). U svom globalnom pregledu tržišta brodogradnje za 2023. godinu, istraživačka kompanija je zabilježila da je ukupna proizvodnja brodogradilišta porasla za 10% u odnosu na prethodnu godinu, dostižući 35 miliona CGT, pri čemu je Kina prvi put imala polovinu ukupne proizvodnje, ispred Južne Koreje sa 26% i Japana sa 14%.

Južna Koreja je bila vodeća u proizvodnji brodova za prevoz LNG-a, ali je Kina držala najveći tržišni udio za balkere, tankere i kontejnerske brodove. Drugi značajan podatak iz Clarksons Research-a je da je 50% svih narudžbi sada na alternativna goriva. Ukupno, knjiga narudžbi je porasla za 4% u odnosu na prošlu godinu, dostižući 1234 miliona CGT, sa vrijednošću od 367 milijardi dolara.

Steve Gordon, direktor Clarksons Research, izjavio je: “2023. godina je bila godina oporavka proizvodnje, rasta cijena i dobrog toka narudžbi za globalnu industriju brodogradnje. Na regionalnom nivou, Kina je proizvela 50% proizvodnje brodogradilišta i dominirala narudžbama, dok su alternativna goriva činila gotovo 50% toni u knjizi narudžbi. U profilu isporuka za 2024. godinu dominiraju kontejnerski i gasni brodovi, dok se novi nalozi više okreću tankerima i balkerima.”

Što se tiče narudžbi, ulaganja grčkih brodarskih kompanija su porasla za 60% na godišnjem nivou, dostižući 18 milijardi dolara, što je najviša cifra od 2013. godine. Podaci takođe bilježe prvu godinu u kojoj su evropski vlasnici uložili više od svojih azijskih kolega od 2018. godine.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply