Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kina je prestigla Japan kao svjetski lider u izvozu automobila u 2023. godini

By 12/01/2024January 15th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Robert Way / Shutterstock.com

Kina je gotovo sigurno prestigla Japan i postala svjetski lider u izvozu automobila prošle godine, podstaknuta snažnom potražnjom u Rusiji i rastućim globalnim interesom za električna vozila (EV), prema prognozi glavne industrijske grupe.

Kinesko udruženje za putničke automobile (CPCA) izjavilo je u utorak da je zemlja vjerovatno izvezla rekordnih 5,26 miliona vozila – uključujući putničke automobile, autobuse i kamione – prošle godine, što je povećanje od 56% u odnosu na 2022. godinu, sa ukupnom vrijednošću od 102 milijarde dolara.

Procijenjeno je da je Japan, trenutni lider na tržištu, tokom istog perioda isporučio 4,3 miliona automobila, zaostajući za gotovo milion.

“To je sigurno, Kina je postala najveći svjetski izvoznik”, izjavilo je udruženje u utorak.

CPCA je rekla da se brzi uspon Kine može pripisati njenoj vodećoj industriji električnih vozila (EV), poboljšanom kvalitetu kineskih automobila i želji domaćih proizvođača automobila da ostvare bolju profitabilnost u inostranstvu i nadoknade troškove kod kuće.

Poredak će biti potvrđen nakon što se zvanični godišnji podaci Kine i Japana objave. Očekuje se da će to biti u narednim nedeljama.

Izvor: edition.cnn.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply