Skip to main content
search
VijestiZabavaIstaknute Vijesti

Kina predstavila najbrži internet na svijetu koji može prenositi 150 filmova u sekundi

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ove sedmice, Kina je predstavila “najbržu internet mrežu na svijetu”, za koju tvrdi da može prenositi podatke brzinom od 1,2 terabita u sekundi.

Projekat su zajednički razvili Univerzitet Tsinghua, China Mobile, Huawei i CERNET.com korporacija, prema državnoj novinarskoj agenciji Xinhua.

Navodi se da je brzina preko deset puta veća od većine trenutno aktivnih internet sistema u svijetu i omogućava korisnicima da prenose ekvivalent 150 filmova u sekundi, izvijestio je South China Morning Post.

Projekat je predstavljen na konferenciji za novinare održanoj na Univerzitetu Tsinghua u Pekingu u ponedjeljak.

Novo lansirana internet “kičma” sljedeće generacije pokriva 3.000 kilometara i povezuje Peking, Wuhan i Guangzhou putem opsežne mreže optičkih kablova, dodala je Xinhua.

Aktiviranje optičkog kablovskog sistema navodno je počelo u julu, a zvanično je lansirano 13. novembra, nakon svih operativnih testova na njemu.

Ostale mreže internet “kičme” širom svijeta su sposobne da rade samo sa 100 gigabita u sekundi. Čak su i Sjedinjene Države nedavno postigle tranziciju na svoju petu generaciju Internet2 sa 400 gigabita u sekundi.

Prema South China Morning Post-u, visokobrzinski internet sistem je dio mreže za obrazovanje i istraživanje u Kini (Cernet) i Kineske infrastrukture za tehnologiju budućeg interneta (FITI), projekat koji je u toku već deset godina.

Izvor: greekreporter.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply