Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kitack Lim: Svaki napad na komercijalno pomorstvo suprotan je međunarodnom pomorskom pravu

AAA

Izvor fotografije: IMO

Generalni sekretar IMO-a, Kitack Lim, izrazio je zabrinutost zbog serije napada na komercijalne brodove koji se dešavaju u Crvenom moru.

Kako je Generalni sekretar istakao u svom saopštenju, nedavni izvještaji o prijetnjama upućenim komercijalnom pomorstvu u Crvenom moru su izuzetno uznemirujući i neprihvatljivi. Komercijalno pomorstvo nikada ne bi smjelo biti kolateralna žrtva geopolitičkih konflikata, naglasio je.

Ovo saopštenje dolazi nakon serije napada na Crveno more, pri čemu se najnoviji desio na sjeveru Bab al-Mandab tjesnaca, gdje je raketom napadnut komercijalni tanker, što je rezultiralo požarom. Ranije, 26. novembra, naftni tanker sa fosfornom kiselinom je zauzet od strane naoružanih lica u Adenskom zalivu.

“Svaki napad na komercijalno pomorstvo suprotan je međunarodnom pomorskom pravu, uključujući zakone koji štite slobodu plovidbe. Svaka akcija koja bi mogla negativno uticati na brodove koji se bave međunarodnom trgovinom mora biti izbjegnuta.” – izjavio je Generalni sekretar.

“Brodovi, tereti i pomorci moraju biti zaštićeni u svakom trenutku. Pozivam države članice da zajedno rade na osiguranju nesmetane i sigurne globalne navigacije, svuda, kao preduslov za održavanje svjetskih lanaca snabdijevanja, i u skladu sa okvirom Djibouti Code of Conduct.” – zaključio je Kitack Lim.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply