Skip to main content
search
KarijeraVijestiIstaknute Vijesti

Koji je najveći izazov društvenom životu na brodu?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Interakcija među članovima posade ključni je dio dobrobiti pomoraca na brodu, jer pojačava osjećaj pripadnosti i pomaže u očuvanju morala uprkos udaljenosti od doma. U okviru svog programa SEAFiT, SAFETY4SEA je zamolio pomorske stručnjake da odgovore na pitanje šta smatraju najvažnijim faktorom koji ometa ovu društvenu interakciju na brodu.

Evo šta su rekli:

  1. Povećani radni zadaci – Umor (40%)

Dugi radni sati često u opasnim i stresnim uslovima, kao i nedostatak kvalitetnog sna zbog smjena mogu dovesti do umora i iscrpljenosti. Ovaj umor može narušiti efikasnost i pravilno rasuđivanje, čineći pomorce sklonim greškama i izlažući sebe, druge i okolinu riziku.

Kako se može ublažiti umor posade?

  • Korišćenje sistema za procjenu i upravljanje rizikom od umora za praćenje učinka posade
  • Primjena stroge politike odmora i pauza u skladu sa međunarodnim propisima.
  • Planiranje smjena i perioda odmora kako bi se osiguralo da članovi posade imaju dovoljno vremena za odmor i san.
  • Pružanje periodičnih obuka i edukacija kako bi se članovi posade održali angažovani i mentalno budni.
  • Pružanje pomorcima pristup resursima za mentalno zdravlje i uslugama podrške.
  1. Nova zakonodavstva i naknadna birokratija (16%)

Pomorstvo je poznato kao industrija bazirana na papirnoj dokumentaciji i orijentisana na protokole. Birokratski postupci mogu biti dugotrajni i zamorni, oduzimajući vrijeme koje bi se moglo provesti u smislenim razgovorima sa drugim članovima posade. Pored toga, stalna usredsređenost na nadzor regulatornog usklađivanja dodaje svakodnevni stres pomorcima, ostavljajući ograničen apetit za opuštajućim aktivnostima i zabavnom interakcijom.

  1. Tehnologija i Internet na brodu (13%)

“Zašto se družiti kada mogu gledati film na internetu?” Kada ste umorni, uvijek je lakše preskočiti društvene aktivnosti i provesti to vrijeme u udobnosti svog kreveta. U post-covid eri, Internet je postao nešto poput zraka koji dišemo. Internet na brodu je ključan ne samo zato što omogućava pomorcima da ostanu povezani sa porodicom i prijateljima, već i zato što im omogućava pristup važnim informacijama i održavanje veza sa svijetom.

Međutim, neprekidna povezanost još uvijek nije zagarantovana na brodovima. Pružanje i održavanje infrastrukture potrebne za pouzdan pristup internetu na moru predstavlja značajan trošak za operatere, dok se smatra da je internet ozbiljna distrakcija za posadu na mostu broda i prikladan izgovor za pomorce da se distanciraju od svojih kolega.

Sa odgovarajućim smjernicama i odredbama, bilo koji potencijalno štetni efekti stalne povezanosti mogli bi biti eliminisani. Prošle godine, grupe pomoraca su osvojile pravo na obaveznu društvenu povezanost za posade – uključujući pristup internetu – ali još uvijek ne besplatno.

  1. Udaljenost od doma i bliskih prijatelja/porodice (15%)

Mogućnost održavanja kontakta sa porodicom i prijateljima nije samo “lijepo imati”, već osnovno ljudsko pravo. Porodica pruža osjećaj emocionalne povezanosti i podrške, što može biti teško pronaći kada je čovjek daleko na moru. Bez svojih najmilijih u blizini, pomorci mogu imati manje prilika za druženje i komunikaciju sa ljudima s kojima imaju čvrstu vezu.

  1. Nedostatak timskog duha i timskih aktivnosti (16%)

Rad na brodu znači da ste odvojeni od svojih najmilijih nekoliko mjeseci u godini. To čini društvenu interakciju sa kolegama relevantnijom nego na bilo kojem drugom radnom mjestu.

Ohrabrivanje zajedničkih događaja i aktivnosti za izgradnju tima pomaže u stvaranju osjećaja pripadnosti, jedinstva i povjerenja između članova posade, dok pomaže u smanjenju osjećaja izolacije, stresa i dosade koje ponekad doživljavaju radeći i odmarajući se u istom okruženju.

Timski događaji mogu biti odličan način za pomorce da se zabave, bolje upoznaju jedni druge i izgrade odnose koji su neophodni za dobro osjećanje i produktivnost.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply