Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kompanije u igri “sustizanja” kako bi smanjili neravnotežu ponude i potražnje

AAA

Izvor fotografije: Alexandre Prevot / Shutterstock.com

“Ocean Network Express” (ONE) je 19. marta najavio agresivni srednjoročni plan za povećanje operativne flote na 3 miliona TEU do 2030. godine, što predstavlja rast od 66% u odnosu na trenutnu flotu sa godišnjom stopom rasta od 10% godišnje.

Plan će zahtijevati kapitalne investicije od 25 milijardi američkih dolara i dodatnih 10 milijardi dolara povezane imovine u narednih pet godina, što bi takođe moglo da uključi prenos neke od imovine od tri akcionara, NYK, MOL i K Line.

Potez “ONE-a” predstavlja „zakašnjeli pokušaj“ da povrati tržišni udio, nakon uzastopnih godina rasta ispod norme, navodi “Linerlytica”.

„Ovi pokušaji zaostalih kompanija da se igraju “sustizanja”, dodatno bi pogoršali neravnotežu ponude i potražnje u narednim godinama, pri čemu bi se naredni potezi drugih zaostalih, uključujući “Maersk” i “Hapag-Lloyd”, trebali pažljivo pratiti“, istakla je “Linerlytica”.

U međuvremenu, globalna flota kontejnerskih brodova dostigla je 29 miliona TEU prošle nedjelje, pošto su nove isporuke brodova nastavile da ulaze na tržište sa blizu 200.000 TEU isporučenih tokom prošlog mjeseca, u poređenju sa samo 2.200 TEU koje su rashodovane.

„Uprkos brzom rastu flote, čarter cijene su nastavile da rastu, a prevoznici nisu bili uznemireni nedavnom korekcijom putarine, dok nekoliko njih još uvijek očekuje rast tržišnog udjela“, napominje “Linerlytica”, dodajući da se srednjoročni plan “ONE-a” može postići samo udvostručavanjem njihove trenutne knjige narudžbi, a očekuje se da će ih slijediti i drugi zaostali prevoznici.

Kontejnerske kompanije planiraju povećanje cijena u aprilu nakon dva neuspješna pokušaja u martu, pri čemu su se azijsko-evropski teretni prevoznici oporavili za 10-25% prošle nedjelje. Međutim, nivoi iskorišćenosti kapaciteta moraju brzo da se povećaju, da bi povećanje cijena ostalo prigušeno, napominje “Linerlytica”.

Izvor: container-news.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply