Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kontejnerski brodovi izazivaju trendove tranzita kroz Panamski kanal

By 30/01/2024January 31st, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U posljednjem izvještaju o Panamskom kanalu ove sedmice, konsultantska firma Drewry Shipping Consultants izvještava da su tranziti u decembru 2023. pali za 25% na 746 tranzita u odnosu na oktobar, što je godišnji pad od 42%, sa 1.281 broda u decembru 2022. godine.

Međutim, detaljniji pogled na brojke otkriva da su kontejnerski brodovi povećali broj tranzita za 5% na 30,6%, u decembru u poređenju sa oktobarskim brojkama.

Konsultant Drewry-ja, Simon Heaney, rekao je: “Sumnjam da će se sa povećanjem dnevnih tranzita nastaviti trend većeg učešća kontejnerskih brodova u smanjenom Panamskom ‘kolaču’, sa prosječnim dnevnim brojem sličnim sadašnjem, možda čak i malo većim.”

Očekivalo se da će ukupan broj brodova dodatno pasti ove godine nakon što je Panama Canal Authority (ACP) u decembru najavio smanjenje tranzita u januaru i februaru na 20, odnosno 18 dnevno, ali nakon obilnih kiša ACP je promijenio odluku.

Umjesto toga, broj će se povećati na 24 dnevno, ali to je i dalje znatno ispod prosjeka od 34-40 tranzita/dan zabilježenih u 2022. godini. Međutim, kada se pogleda po sektorima, najveći pad bilježe sektori suvog tereta i LPG-a, omogućavajući kontejnerskim brodovima da povećaju svoje dnevne tranzite.

Prema Drewry-u, prosječni dnevni tranziti kontejnerskih brodova iznosili su 7,7 i 7,6/dan u finansijskim godinama 2022. i 2023.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply