Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Kontejnerski brodovi klase “Megamax” postigli novi rekord, kaže Alphaliner

AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Prema analitičarima iz industrije Alphaliner, segment kontejnerskog brodarstva nedavno je prešao značajan prag. Ovo se dešava u vrijeme kada sektor nastavlja da raste i predviđa se dalje širenje ere velikih brodova, dok prevoznici teže većim ekonomijama obima u cilju usklađivanja sa novim propisima o emisijama.

Izvještaj naglašava da je najveća kategorija kontejnerskih brodova, sa kapacitetom od 23.000 do 24.000 TEU, koju Alphaliner naziva “Megamax”, prošlog mjeseca prešla ukupni kapacitet od 4 miliona TEU i sada dostiže 4,01 milion TEU. Očekuje se da će se taj broj nastaviti, uporedo sa isporučivanjem novih brodova i sklapanjem novih ugovora o brodogradnji.

Izvještaj pokazuje da megamax brodovi sada čine veliku većinu ukupnog kapaciteta na rutama između Azije i Evrope. Zamijenili su neo-Panamax brodove jer su operateri prešli na ekonomije obima. Nedavno su Hapag-Lloyd, MSC Mediterranean Shipping Company, OOCL i ONE predstavili svoje mega brodove. Pratili su primjer koji su postavili HMM, Evergreen i CMA CGM, prelazeći prag od 18.000 do 20.000 TEU.

Alphaliner ističe da je najveći segment počeo da se razvija 2013. godine kada je Maersk pustio u rad brod Maersk McKinney Moller kapaciteta 18.340 TEU. Interesantno je, međutim, da je Maersk zatim izabrao drugu strategiju i umjesto povećanja kapaciteta, naručio je nove brodove na metanol sa dvostrukim pogonom sličnog kapaciteta. Prema Alphaliner-u, segment Megamax-a je dostigao 1 milion TEU u aprilu 2017, 2 miliona TEU u julu 2019, i 3 miliona TEU u oktobru 2021. Predviđa se dostizanje 5 miliona TEU, ali se očekuje da se to neće desiti prije sredine 2028. zbog usporavanja tempa naručivanja Megamax brodova. Trenutno, prema procjenama, postoji 186 brodova u rasponu od 23.000 do 24.000 TEU, sa dodatnih 43 broda ukupnog kapaciteta 1,25 miliona TEU koji su naručeni.

Iako, je kategorija Megamax naglo porasla, Alphaliner ističe da su samo CMA CGM i Hapag-Lloyd takođe usvojili LNG. Samo 15 brodova do sada koristi LNG, dok većina brodova koristi konvencionalno gorivo.

Istisnuti neo-Panamax brodovi su premješteni na druge rute.

Na primjer, luke na istočnoj obali SAD-a istakle su dolazak većih brodova kao i luke drugog reda, i ulazak većih brodova na nova tržišta poput Afrike. Alphaliner kaže da očekuje da će neki od Megamax brodova biti raspoređeni na rutama iz Azije na istočnu obalu SAD-a dok prevoznici traže dalje ekonomije obima na najdužim rutama. Druge rute, poput transpacifičke, su još uvijek bolje prilagođene, vjeruju, za neo-Panamax i manje brodove.

Prevoznici su, takođe preusmjerili svoja ulaganja na manje kategorije brodova. Fokusirali su se na brodove kapaciteta od 5,000 TEU i više. Poseban akcent je na feeder brodovima za hub i spokes sistem, te na povećanje obima pretovara.

Analitičari su počeli spekulisati da se sektor priprema za još jedan talas narudžbi novogradnje nakon rekorda postavljenih 2020-2021.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply