Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kontejnerski terminali u Kopenhagenu i Hamburgu oprostili se od fosilnih goriva

AAA

Izvor fotografije: HHLA/Thies Rätzke

Kontejnerski terminali u Kopenhagenu i Hamburgu napravili su još jedan korak ka neutralnosti ugljenika postepenim ukidanjem fosilnih goriva. Luka Kopenhagen Malmö (CMP) odlučila je da postupno počne sa korišćenjem hidrogenizovanog biljnog ulja bez fosilnih goriva (HVO100) za CMP-ove mašine na kontejnerskom terminalu od novembra 2023.

U početku će noviji terminalni tegljači u luci, kao i zadnji utovarivači i industrijski kamioni, biti isporučeni sa HVO100.

Očekuje se da ovim korakom CMP može da smanji potrošnju fosilnog dizela za približno 60.000 litara godišnje, što odgovara smanjenju od oko 130 tona CO2 godišnje.

CMP je u aprilu 2023. naručio nove straddle nosače sa baterijsko-hibridnom pogonskom linijom. Kada postepeno uđu u upotrebu, koristiće i HVO100.

Velike dizalice od broda do obale (STS) i radna vozila na kontejnerskom terminalu već rade isključivo na struju iz obnovljivih izvora.

2025. godine, kontejnerski terminal u Kopenhagenu će se preseliti u Ydre Nordhavn, a CMP očekuje da će do tada sva fosilna goriva biti ukinuta na svim terminalima.

“Zelena tranzicija poslovanja CMP-a nije nešto što planiramo samo u budućnosti to se već događa sada i postepeno uvođenje HVO100 na kontejnerskom terminalu u Kopenhagenu vrlo je važan i prirodan korak u našim nastojanjima da budemo jedna od najodrživijih luka na svijetu.“ Povl Dolleris Røjkjær Ungar, COO, luka Kopenhagen Malmö.

Od sada, nova AGV flota se sastoji od 95 vozila na baterije koja rade na struju. To znači da fosilna energija više nije potrebna ni u jednoj fazi procesa transporta kontejnera od broda do skladišta kontejnera.

Prelaskom AGV na baterije i povezanim značajnim smanjenjem potrošnje dizela, na CTA se svake godine uštedi oko tri miliona litara dizela, što je ekvivalentno oko 8.000 tona emisije CO2.

„Sada završeni prelazak AGV na baterije još jednom naglašava pionirsku ulogu CTA u pogledu održivosti, jer izbjegavamo hiljade tona emisije CO2 svake godine zahvaljujući smanjenoj potrošnji dizela. Takođe ćemo nastaviti ulagati u elektrifikaciju opreme ostalih HHLA terminala kako bismo postigli klimatski neutralne operacije u cijeloj grupi do 2040. godine.”, rekao je Oliver Dux, direktor tehnologije u HHLA.

Izvor: Offshore Energy

Podijeli vijest:

Leave a Reply