Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kriza na Crvenom moru izaziva zabrinutost zbog zagušenja u lukama i porasta cijena transporta

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

HSBC Global Research upozorava da bi tekuća kriza u Crvenom moru mogla dovesti do zagušenja u lukama zbog neizvjesnog rasporeda brodova i nestašice opreme izazvane pomjeranjem praznih kontejnera. Ovi izazovi bi mogli biti dodatno pogoršani približavanjem kineske/lunarne Nove godine.

Ako kriza ostane neriješena u narednim nedjeljama, to bi moglo dovesti do još većeg porasta spot stopa, a potom i do viših ugovornih stopa jer brodari pregovaraju o svojim godišnjim ugovorima sa trgovcima na malo. Iako ovo može spriječiti značajan pad profita sektora u poređenju sa očekivanjima prije poremećaja, to takođe doprinosi rastućoj zabrinutosti u industriji.

Shanghai Containerized Freight rates (SCFI) rasle su za skoro 8% iz nedjelje u nedjelju, da bi dosegle najviši nivo od oktobra 2022. i gotovo se udvostručile od kraja novembra 2023.

Povećanje stopa prvenstveno je vođeno rutama Azija-Evropa, ali HSBC primjećuje da spot stope na drugim rutama, uključujući transpacifik, takođe doživljavaju trend rasta nakon krize.

Ako se situacija na Crvenom moru nastavi, špediteri bi mogli razmotriti alternativne opcije poput avio tereta ili željeznice zbog dužih putovanja preko Rta dobre nade, rekao je HSBC.

Savjetuje se oprez zbog potencijalnih negativnih rizika kao što su veće kamatne stope, neizvjesnost kineske potražnje, geopolitičkih sukoba i trgovinske neizvjesnosti.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply