Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Kriza u Crvenom moru mijenja situaciju u kontejnerskom transportu: od viška do nestašice

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Zatvaranje Sueckog prolaza promijenilo je temeljno razmišljanje o kontejnerskom transportu u 2024. godini, sa potencijalnom krizom kapaciteta u Aziji koja se nazire u kratkoročnom periodu, prema januarskom izvještaju Baltičke berze.

U izvještaju, direktor Vespucci Maritime, Lars Jensen, napisao je da je do sredine decembra 2023. godine osnovna prognoza za 2024. godinu bila nastavak cikličnog pada, vjerovatno sa najnižim tarifama za prevoz na kraju prvog ili početkom drugog kvartala 2024. godine.

Jensen je napisao: “Nakon toga, očekivalo se da će prevoznici početi da smanjuju kapacitet kako bi stabilizovali i ojačali tarife od već nastalih nivoa koji donose gubitke. De facto zatvaranje Sueckog prolaza temeljno je promijenilo ovu osnovnu prognozu.”

Rad na mreži Azija-Evropa i dijelu mreže Azija-Istočna obala SAD-a apsorbovaće 5 do 6% globalnog kapaciteta. To bi trebalo biti upravljivo s obzirom na količinu prekobrojnog kapaciteta koji se nakupio na tržištu.

Jensen je nastavio: “Očigledno će, lanci snabdijevanja imati duže vrijeme tranzita, sa Azija-Sjeverna Evropa povećano za 7 do 8 dana i Azija-Mediteran za najmanje 10 do 12 dana. To će takođe dovesti do znatno viših tarifa nego prije krize, što može uzrokovati da prevoznici ponovo postanu profitabilni. Ali, očekuje se da će tarife dostići vrhunac u naredne četiri sedmice, a zatim se stabilizovati na ovom novom nivou.”

Sporo repozicioniranje praznih kontejnera, uobičajeno tokom pandemije izazvane Covid-19, vjerovatno će se ponoviti.

Približno 780.000 TEU praznih kontejnera manje nego što je planirano stići će u Aziju neposredno prije Kineske nove godine. To je glavni faktor u trenutnom povećanju spot tarifa.

Pored toga, Kieran Walsh, broker u Freight Investor Services, napisao je da su sve rute Freightos Baltic Exchange (FBX) dramatično pogođene krizom, predvidljivo FBX11 (Kina/Istočna Azija do Sjeverne Evrope) i FBX13 (Kina/Istočna Azija do Mediterana) pokazujući najveće poraste.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply