Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kupci Tesle čekaju, dok Australija šalje “biohazard” PCTC nazad u Kinu

AAA

Izvor fotografije: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Kupci Teslinih električnih vozila u Australiji izražavaju svoje frustracije na internetu jer su čekali da brod stigne do luke. Potrošači su postali stručnjaci u praćenju kretanja PCTC-a Glovis Caravel (20.400 dwt) koji može prevesti oko 6.500 vozila jer je više puta prilazio Australiji, ali se sada vraća u Kinu.

Pošto su svoje automobile kupili još u avgustu, neki kupci na internetu kažu da su dobili očekivani datum isporuke u oktobru.

Jedan kupac kaže da im je sada rečeno da svoj automobil očekuju prije kraja januara, ili će možda dobiti drugo vozilo.

Iako nema zvaničnog objašnjenja, spekulacije se usredsređuju na strašnu kinesku “smrdibubu” ili nekog jednako invazivnog insekta koji uzrokuje problem.

Australija ima neka od najstrožijih pravila i uredbe osmišljene da spriječe ulazak alohtonih vrsta i invazivnih štetočina u zemlju.

Štetočine koje se zakače za vožnju ili insekti koji polažu jaja na kontejnere ili druge brodske konstrukcije su dobro poznati problem sa vlastima širom svijeta koji redovno pregledaju brodove i pristigli teret.

AIS podaci pokazuju da je Glovis Caravel, registrovan u Panami, stigao u Brisbane, Australija, krajem oktobra nakon mjesec dana putovanja iz Kine. Dva puta je pristajao u Brisbane, jednom sredinom novembra i drugi put krajem mjeseca. Većinu vremena plovilo je ipak držano na moru, a kupci su željno gledali podatke o položaju dok su novine izvještavale da je posada pokušavala izvrsiti fumigaciju.

Ovo nije prvi put da “biohazard” odlaže isporuku Teslinih vozila. Novosti kažu da je prije godinu dana još jedan brod imao sličan problem s obzirom da su isporuke odgođene od kraja decembra do februara 2023.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply