Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Ljudski uticaji značajno mijenjaju temperature površine okeana i godišnja doba

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ljudske aktivnosti više nisu samo suptilni uticaj na ritam okeana. Prema rezultatima nove studije, ljudi dramatično preoblikuju kako se godišnja doba okeana mijenjaju tokom godine. Naučnici su otkrili jasan ljudski otisak na sezonski ciklus temperature površine mora.

Temperature okeana u 2023. oborile su sve dosadašnje rekorde. Ovaj nezapamćeni toplotni talas nije samo pitanje rastućih brojeva; on fundamentalno mijenja okean, njegova godišnja doba i delikatnu ravnotežu života od kojeg svi zavisimo.

Temperatura površine mora (SST) odnosi se na temperaturu gornjeg sloja okeana. To je ključna komponenta za razumijevanje naše klime jer okean apsorbuje oko 90% viška toplote.

SST utiče na obrasce vremena, morske ekosisteme i sposobnost okeana da nastavi upijati ugljen dioksid iz atmosfere.

Promjena obrasca vjetra, sami uzrokovani zagrijavanjem, glavni su krivci za promjenu temperatura okeana.

Skeptici pokušavaju umanjiti ozbiljnost klimatskih promjena sugerišući da je zagrijavanje ‘samo priroda’. Ovo otkriće nudi moćan kontraargument.

„Ovo istraživanje osporava tvrdnje da su nedavne promjene temperature prirodne, bilo zbog Sunca ili zbog unutrašnjih ciklusa u klimatskom sistemu. Prirodno objašnjenje je praktično nemoguće u smislu onoga što ovdje gledamo: promjene u sezonskim temperaturama okeana.“ izjavio je Dr. Jia-Rui Shi, istraživač u WHOI.

„Ovaj robustni ljudski otisak u sezonskom ciklusu temperature površine okeana očekuje se da će imati širok raspon uticaja na morske ekosisteme. To može dramatično uticati na ribarstvo i distribuciju hrane.“ rekao je Shi. „Sticanje uvida u antropogeni uticaj na sezonalnost je od naučnog, ekonomskog i društvenog značaja.“

Ekstremnije ljetnje temperature uticaće na ključne izvore hrane za brojne vrste, poremetiti obrasce migracija i izbaciti iz ravnoteže životne cikluse morskih organizama.

Ovo ima duboke implikacije za ribarstvo, od kojeg mnoge zajednice širom svijeta zavise za svoje živote.

Kako ističe Benjamin Santer, vodeći klimatolog iz Woods Hole Oceanographic Institute, odluke o borbi protiv klimatskih promjena moraju se zasnivati na najboljem mogućem naučnom razumijevanju.

„Sada se suočavamo sa važnim odlukama, u Sjedinjenim Američkim Državama i globalno, šta učiniti po pitanju klimatskih promjena. Te odluke trebaju biti zasnovane na našem najboljem naučnom razumijevanju realnosti i ozbiljnosti ljudskih efekata na klimu i godišnja doba.“ naglasio je Santer.

Godišnja doba okeana se mijenjaju zbog naših akcija, i te promjene se ubrzavaju. Ovo istraživanje je oštar podsjetnik da su klimatske promjene stvarne, ovdje su, i zahtijevaju našu hitnu pažnju.

Izvor: earth.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply