Skip to main content
search
VijestiSvijet

Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2023

By 08/12/2023December 11th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Greek Shipping Awards press

Nagrade “Posao decenije” i “Nagrada za dostignuća u 20 godina” dodijeljene su Capital Group i Evangelos Marinakis-u. Grčki brodovlasnici i vrhovni izvršni direktori zabilježili su dinamično prisustvo u petak uveče tokom dodjele nagrada Lloyd’s List-Greek Shipping Awards 2023 u Atini, šaljući istaknutu poruku da će grčko pomorstvo i u budućnosti nastaviti svoje pretežno prisustvo na svjetskim morima.

Dvadeseta ceremonija dodjele grčkih pomorskih nagrada održana je u petak uveče u centralnom atinskom hotelu.

Dvije kategorije nagrada bile su posebno značajne, jer se dodjeljuju svakih 10 i 20 godina: “Posao decenije (2014-2023)” i “Nagrada za dostignuća u 20 godina (2004-2023)”.

Nagrada “Posao decenije (2014-2023)” dodijeljena je Capital Product Partners L.P. (CPLP) i njegovom osnivaču, Evangelos Marinakis-u, za, kako su nazvali događaj voditelji, Andriana Paraskevopoulou i Nigel Lowry, najimpresivniji sporazum u grčkom pomorstvu u posljednjih 10 godina, “Evangelos Marinakis stvorio je jednu od najvećih tanker kompanija na svijetu sa 68 tankera, istovremeno otključavajući značajnu vrijednost dionica pregovaranjem o značajnoj premiji za svoju flotu.”

Primajući nagradu, Marinakis je rekao: “…što me uvijek čini srećnim i uzbuđenim je putovanje, a ovo putovanje je počelo 2007. na Nasdaq-u. U 2011. smo imali prvo spajanje, a zatim sporazum o kojem svi sada pričamo, koji se dogodio 2019. godine, a zatim smo imali još jedno spajanje 2021. Sva ova spajanja su bila veoma uspješna i stvorila su ogromnu vrijednost za naše dioničare. Dakle, nije samo putovanje, već i dijeljenje uspjeha, dijeljenje bogatstva sa našim dioničarima i naravno sa svim ljudima u našim kancelarijama i na brodovima koji su najviše doprinijeli da svi ovi poslovi budu uspješni.”

Nagrada za dostignuća u 20 godina

– “Nagrada za dostignuća u 20 godina”, koju sponzoriše LPC, dodijeljena je grčkim kompanijama za LNG pomorstvo. Ovo priznanje odaje počast grčkom pomorstvu, koje se u razdoblju od 20 godina razvilo od gotovo nepostojećeg prisustva u ovom specifičnom sektoru do postizanja globalne vodeće pozicije u transportu LNG-a. Nagrade su dodijeljene kompanijama koje predstavljaju 90% grčke vlasničke flote u LNG transportu, posebno, TEN, TMS Cardiff Gas, Alpha Gas, Dynagas, GasLog, Maran Gas i Capital Gas.

Godišnje nagrade po kategorijama

– Kompanija godine za rasuti teret: Sponzorirsano od Marichem Marigases, nagradu je primila Diana Shipping za njen stalni rast u sektoru rasutog tereta i širenje u sektor vjetroelektrana. 

– Tankerska kompanija godine: Sponzorisano od Bureau Veritas, nagradu je primila Tsakos Energy Navigation. TEN ove godine slavi 30. godišnjicu i takođe je počašćen za svoju dugovječnost, 800 miliona dolara dividendi podijeljenih tokom ovih godina i lansiranje prvog tankera sa dvostrukim pogonom. 

– Putnička linija godine: Sponzorisano od SWS, nagradu je primio Celestyal Cruises, koji je to sa pravom zaradio uspješno se snalazeći sa izazovima koje je donijela kriza COVID-19 i uvođenjem novog broda u Grčku. 

– Brokerska kompanija godine: Sponzorirsano od Tsakos Group, nagradu je primila Cass Technava Maritime za njen aktivni i značajan doprinos grčkim narudžbama novogradnji.

– Finansijer godine u pomorstvu: Sponzorirano od Tototheo Maritime, nagradu je primila Alpha Bank, koja drži portfolio od 3,5 milijardi dolara u pomorstvu, od čega milijarda dolara predstavlja novo finansiranje u 2023. 

– Nagrada za tehnička dostignuća: Nagradu, koju sponzoriše DNV, primila je Erma First za novi sistem za skladištenje ugljenika (CCS).

– Nagrada za sigurnost: Nagradu, koju sponzoriše Seajets, dobija Black Rope, koji proizvodi konopce i fokusira se na sigurnost brodova tokom priveza sa posebnom visokotehnološkom aplikacijom koja pruža informacije u realnom vremenu. 

– Brod godine: Nagradu, koju sponzoriše ABS, primio je tanker “Antonis I. Angelicoussis” kompanije Maran Tankers, prvi dual-fuel VLCC u vlasništvu Grka, koji emituje 45% manje zagađivača.

– Međunarodna ličnost godine: Nagradu, koju sponzoriše Capital Ship Management Corp., primio je Emanuele Grimaldi, izvršni direktor Grimaldi Grupe, koji je počašćen po drugi put.

Izvor: tovima.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply