Skip to main content
search
VijestiSvijet

LNG kao alternativno gorivo u pomorstvu ponovo pod lupom zbog pravnog izazova pred Evropskim sudom

By 25/01/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Pet nevladinih organizacija – Fossielvrij, Protect our Winters, Dryade, CLAW i Opportunity Green – pokrenule su pravni izazov protiv Evropske komisije, tražeći od nje da preispita svoja pravila zelene investicije u avijaciji i pomorstvu.

U saopštenju za medije u utorak, Opportunity Green je izjavio da bi EU taksonomija trebala da posluži kao standard za informisanje o etičkim i održivim investicijama. Njena svrha je da pruži verifikovanu listu zelenih investicija kompanijama, investitorima i donosiocima političkih odluka, istovremeno obezbjeđujući ogromne količine privatnih finansija za aktivnosti koje doprinose pravednoj i zelenoj tranziciji.

NVO tvrdi da, prema kriterijumima za pomorstvo, LNG brodovi mogu biti usklađeni sa taksonomijom, uprkos tome što je LNG fosilno gorivo koje proizvodi metan. Prema izjavi, ne postoji naučni dokaz za ove nove kriterijume, i oni bi potencijalno mogli ugroziti napore za ublažavanje klimatskih promjena i pravno obavezujuće klimatske ciljeve EU.

“S obzirom na očekivani životni vijek aviona i brodova od 20-50 godina, to znači da bi taksonomija mogla usmjeravati investicije u avione i brodove koji će zagađivati vazduh i mora decenijama unaprijed, što je ruganje hitnoj potrebi za dekarbonizacijom svih sektora.” navode NVO.

Ovaj izazov je najnoviji u nizu pravnih izazova koji su podneseni protiv komisije zbog uključivanja aktivnosti zasnovanih na fosilnim gorivima u taksonomiju pod oznakom tranzicijskih aktivnosti.

Hlađeno gorivo ima svoje zagovornike i protivnike. Jedna grupa ističe prednosti LNG-a u znatnom smanjenju zagađenja sumporom i česticama i smanjenju emisija CO2 tokom sagorijevanja goriva, tvrdeći da je LNG jedino tranzicijsko gorivo dostupno danas na velikoj skali za smanjenje CO2 emisija u pomorstvu.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply